Харадинај: Меркелова није тражила да укинемо таксе, у Паризу тражимо признање Косова

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај тврди да немачка канцеларка Ангела Меркел није тражила да Приштина укине наметнуте сто одсто увећане таксе на робу из Србије.

Харадинај је рекао и да ће на предстојећем самиту у Паризу приштинска делегација тражити признање тзв. Косова.

Након данашњег пријема код немачке канцеларке у Берлину, Харадинај је изјавио да Приштина не мења став о решењу питања Косова и да очекују постизање свеобухватног решења које укључује „међусобно признање у постојећим границама“.

Меркеловој је, додао је, захвалио на доследном ставу Немачке у погледу, како је рекао, заштите суверенитета и територијалног интегритета тзв. Косова.

Како је пренео приштински лист „Газета експрес“, Харадинај је рекао да су разговарали о сто одсто увећаним таксама на производе из Србије, али да канцеларка није тражила да та мера буде укинута, те да ће она остати на снази.

„Ми смо озбиљно заинтересовани за наставак дијалога, таксе на робу из Србије остају и није их потребно укидати. О томе смо разговарали у контексту дијалога са Србијом“, рекао је Харадинај.

Говорећи о предстојећем самиту у Паризу, Харадинај је рекао да ће приштинска делегација тражити признање тзв. Косова.

„У Паризу ћемо имати захтев за споразум о међусобном признавању, односно признају Косова од Србије и пет земаља-чланица ЕУ које то још нису учиниле“, рекао је Харадинај и додао да је признање косовске независности једино преостало нерешено питање између Београда и Приштине.

Харадинај: Меркелова није тражила да укинемо таксе, у Паризу тражимо признање Косова

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »