Вучић: Србија корача својим европским путем

Добри смо ако се понашамо како би Европа желела, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић на конференцији на тему сарадње у Европи, и истакао да, упркос таквом ставу према нама, желимо да уђемо у Европу и да корачамо европским путем.

„Добри смо уколико се понашамо како би они желели, али, истовремено, први пут ако им, рецимо, кажемо да није Пандорина кутија то што ми не признајемо Косово, већ је отварање Пандорине кутије то што сте ви урадили 2008. или 2006. рушећи Југославију, онда ћете да наиђете на зид неразумевања, ћутања или прећутног прекора, у најбољем случају“, рекао је Вучић на конференцији „Градимо мостове – причамо о Европи“, у организацији Фондације Конрад Аденауер.

Говорећи на тему „Србија у Европи“, истакао је да Србија данас корача својим европским путем, некад спорије, некад брже, али да напретка има у томе да буде успешна и уређена земља.

„Још имамо времена да исправљамо грешке и нешто мање да их правимо“, нагласио је председник Вучић. Како је рекао, никад се није боље живело у Европи него данас и све чињенице на то указују.

„Ми Европу и данас прижељкујемо, очарани излогом и даље често пуним скупоценог бесмисла, а она нас, тобож, не види добро и некад нас се плаши као нечег непознатог. Ми на то реагујемо на два начина – показујемо као да смо је достојни, али се истовремено инатимо. Волимо да живимо евроским стандардом, волимо да имамо излоге као у Европи. Али, ако нам се нешто не свиђа, макар то било и питање КиМ или владавине права, у исто време окрећемо леђа Европи и говоримо о њеном неправедном односу према свима нама“.

И за нас је Конрад Аденауер Штифтунг једна од најзначанијих фондација која делује у Србији, много смо, каже, научили у политици од њих и помогли да неке ствари сагледамо из другачијег угла. Данашње питање, питање Србије у Европи, је веома компликовано, а некадашњи председник немачког Бундестага проф. др Норберт Ламерт, директор Конрад Аденауер Фондације, као један од најбољих говорника, али и заступника, себи је поставио вечерас девет дилема да ли ће Европа у одређеним питањима успети, рекао је Вучић.

„Са друге стране, говорио је (Ламерт) о нашем дволичном приступу да један дан тражимо мање бирократије, а други дан још већа улагања у ту исту бирократију. Покушаћу да сагледам улогу Европе на светском нивоу, у нашем региону и наш однос према Европи. Покушаћу да то сагледам на сасвим рационалан начин, са мањком емоција која нама у Србији никад нису мањкале“.

Председник Србије каже да се, када је добио позив да учествује у конференцији, сетио речи Станислава Винавера, који је, оптужујући велике српске песнике попут Јована Дучића и Милутина Бојића, говорио да они нашу царску и византијску прошлост узимају само као бљесак, без икакве анализе и још мање критике.

„Јер, они су увек хтели да докажу да ми нешто вредимо већ и по томе што смо некада толико вредели. И што смо некада били тако моћни и блистави. Балкан као и Србија на Балкану су јако дуго покушавали, а и данас покушавају да Европи докажу да вреде и да јесу део ње. Та потреба за доказивањем неретко и данас прелази у инат и отпор, ако нисмо задовољни количином пажње, љубави и посвећености коју добијамо и треба да добијамо из Европе“, навео је Вучић. Како је рекао Вучић, ми и данас прижељкујемо Европу и грађани кажу да би најрадије живели у Европи.

Говорећи о економији, Вучић је истакао да је Србија свој пут добро утабанала и направила га пожељним, те поручио да ће наша земља сваке године брже на напредује и додао да осим Мађарске и неким мањих европских земаља имала најбољи раст. Подсетио је да је Србија успела да смањи јавни дуг са 70 на 50 одсто БДП-а, драматично да спусти незапосленост, али и истакао да смо и даље сиромашни и да грађани тешко живе.

Вучић је рекао да је Србија отворила 16 поглавља у преговорима са ЕУ, а два привремено затворила, али и приметио да ти бројеви већини људи не значе ништа, јер они мисле да се ништа није променило. А, променило се, каже, утолико што смо ми научили да се понашамо озбиљније, будемо дисциплинованији, одговорнији, и да разумемо да нисмо увек у праву, ма колико се нама чинило да јесмо.

Председник је подвукао да од укупне размене са светом, нама ЕУ учествује са 63,2 одсто, док је чак 67 одсто нашег извоза везано за Унију. Уз то, 80 одсто укупних директних страних инвестиција долази из ЕУ, највише из Немачке и Италије.

Захваљујући Европи, што више урадите, више видите потребу да радите и даље, јер што више мостова и путева изградите видите да вам још тога недостаје, имате глад са успехом, што је добра и позитивна последица европског пута, рекао је Вучић.

Председник је истакао да морамо још много да радимо по питању владавине права, иако нам се понекада чини да се то користи за додатни притисак за решавање косовског чвора.

„Јер, када бисмо напредовали у дијалогу са Приштином, све би нам оцене биле фантастичне, а када год би се застало у преговорима, чули бисмо безброј критика, по било којој теми“, приметио је председник Србије.

 

Да истрајемо ка ЕУ, да стварамо Европу ту где живимо

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да би, кад направимо договор са Албанцима, кад год да се то догоди, најбоље решење било формирање велике економске зоне на Балкану, јединственог тржишта, које би се поставило ка Европи и свету као јединствен партнер.

Вучић је, у говору на отварању међународне конференције „Причамо о Европи – градимо мостове“, у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), рекао да морамо да истрајемо на европском путу.

„Морамо да разумемо да нам је будућност у Европи, да морамо да се мењамо да би тој Европи припадали. Морамо да разумемо да смо сувише мали, јер, ако Европа чини свега шест одсто укупног становништва света, ми смо свега један одсто европског дела. То показује колико смо мали и безначајни и да не можемо ни на који начин озбиљније да мењамо ствари у свету. Ако меримо економску снагу, ми смо тек опорављена економија, која нема ни 50 одсто БДП једне мале Словачке. То показује у каквој смо ситуацији“, указао је председник Вучић. Он је истакао да је управо зато битно да „стварамо Европу“ на подручју на којем живимо.

“Надам се да ће једног дана неко успети да направи договор са Албанцима. Ако то направи, најбоље решење је правити потом једну велику економску зону, у којој би имали исте субвенције, не би било граница, имали би једно јединствено тржиште, и поставили се тако према Европи и свету. Знам да пријатељи из Црне Горе беже од тога, а по природи би требало и Србија да бежи од тога, да што брже уђемо у ЕУ и да заборавимо регион“, указао је он.

Вучић, међутим, истиче да верује да је наша будућност у сарадњи у региону, јер ту имамо највећи трговински суфицит.

“Када поправимо наше односе, моћи ћемо да вратимо наше људе из света, јер није празна само Србија, Хрватска је још празнија. А на дан када сам отишао у Северну Македонију, на инаугурацију, Немачка је издала визе за 802 њихова држављанина“, пренео је он. Вучић је казао да је неопходно, да би вратили наше грађане, да гарантујемо мир и стабилност, јер су људи видели да је Европа успела да направи бољи живот, а нико неће ратове, већ хоће да живе боље.

У свом обраћању анализирао је и ситуацију након избора за Европски парламент истичући да је дошло до потпуне пропасти главних странака у појединим земљама, а раста антисистемских снага, које не доносе добро.

“Довољно је да погледате изборне резултате у Хрватској и Румунији. У Хрватској су две највеће странке добиле мање од 50 одсто гласова, а остало су освојиле изразито антисистемске партије. Врло је тешко у таквој ситуацији да можете да рачунате на вођење стабилне политике, која неће бити популистичка и значити борбу за десницу“, казао је он.

Вучић је указао и да је Европска народна партија у међувремену отишла прилично ка центру и левој страни, и тако уништила леву европску партију, јер, осим у Шпанији, Португалији и делимично у Румунији, она готово да више не постоји у ЕУ, а истовремено је простор десног блока „ослобођен“ за антисистемске снаге. Такође је и левица, борбом за центар, оставила леви блок антисистемским снагама, па и не чуде због тога избори у Француској и Немачкој.

“Европа ће, и поред свега, опстати јер се сувише лепо живи у Европи, да би неко могао да ризикује пропаст у њој. Осим сукоба на Балкану, после Другог светског рата, других није било. Ми смо се показали најглупљим“, рекао је он.

Вучић је истакао да Европа није увек имала добар однос према нама, јер сви желе од нас само добро обучену радну снагу, а није их брига како ћемо ми да живимо и преживимо.

“Морамо сами да се побринемо како ћемо живети, морамо да избегнемо сукобе и ратове, гледамо у будућност, да сарађујемо са свима, а пре свега да се ујединимо у Европи“, казао је он.

“Пред нама је велика борба, много труда и рада, али сигуран сам у успешну европску будућност“, поручио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »