Песков о односима са САД: Не можемо да будемо „већи католици од папе“

Вашингтон није спреман да крене напред у односима са Москвом, али председник Русије Владимир Путин има довољно искуства и стрпљења, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Нажалост, сада видимо да они уопште нису спремни да крену напред. Али Владимир Путин има искуства и стрпљења. И води земљу која добро зна како да чека“, рекао је Песков у интервјуу за РТ.

Он је подсетио да је Путин од самог почетка Трамповог мандата Путин изразио спремност да гради добре односе са Вашингтоном и покуша да поправи штету коју је нанео Барак Обама последњег месеца свог мандата.

„Председник Русије је од самог почетка наглашавао да смо ми спремни да се крећемо напред онолико колико могу наше амерички колеге“, додао је Песков.

Он је навео да Русија и Сједињене Америчке Државе имају на дневном реду многа стратешка питања која се могу решити само на нивоу председника и да је одсуство таквих састанака нелогично и противречи националним интересима обеју земаља.

„Сматрамо да су састанци неопходни. Видимо на дневном реду многа питања, стратешка питања која треба решити на нивоу двојице председника. На нижем нивоу ове проблеме је немогуће решити“, истакао је Песков.

„И схватамо да се због одсуства дијалога на највишем нивоу решавање ових проблема врти у месту. Тако да је неодржавање састанака нелогично и противречи националним интересима наших двеју земаља. Али ми не можемо да будемо ’већи католици од папе‘“, додао је Песков.

Москва је заузела став чекања у вези са могућношћу састанка америчког председника Доналда Трампа и руског лидера Владимира Путина, рекао је он.

На састанку са Путином средином маја у Сочију амерички државни секретар Мајк Помпео је објавио да је Трамп заинтересован за одржавање састанка са руским лидером у Осаки на маргинама самита Г20 који ће се одржати 28. и 29. јуна, али још увек није познато да ли ће се одржати састанак двојице председника у Осаки.

„За сада није било никаквих званичних објава од стране Сједињених Америчких Држава“, рекао је Песков.

Песков о односима са САД: Не можемо да будемо „већи католици од папе“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »