САД желе да омогуће Кијеву статус главног савезника изван НАТО-а

Представничком дому САД поднет је нацрт закона који подразумева могућност да се Украјини одобри статус главног савезника изван НАТО-а, саопштила је Амбасада Украјине у САД на својој фејсбук страници.

Статус ће важити све док Кијев не буде ступио у Северноатлантску алијансу, наведено је у саопштењу.

Дипломатска мисија је навела да нацрт закона „О подршци Украјини ради заштите њене независности, суверенитета и територијалне целовитости» подразумева предавање противтенковског, противбродовског и противваздушног наоружања и продају смртоносних одбрамбених средстава Оружаним снагама Украјине, као и јачање сајбер-безбедности Кијева у циљу заштите од ‘руске агресије’».

Амбасада је саопштила да политика Вашингтона треба да буде усмерена на „забрану било каквих територијалних промена у Украјини које су изведене на насилан начин».

САД намеравају да, како је наведено, подрже Кијев и у вези с инцидентом у Керчком мореузу, као и с грађанским сукобом у Донбасу.

У децембру 2014. године Врховна рада Украјине усвојила је измене закона који су раније потврђивали статус Украјине као изванблоковске државе. У јуну 2016. године ступање у НАТО је званично проглашено циљем спољне политике те земље.

Према споразумима Кијева и Брисела, до 2020. године Украјина је требало потпуно да прилагоди своју војску оружаним снагама Алијансе.

У фебруару су у украјинском парламенту усвојене уставне измене којима се потврђује политика евроатлантских интеграција.

Према мишљењу експерата, Кијев не може да постигне усклађивање с условима НАТО-а у наредних 20 година.

САД желе да омогуће Кијеву статус главног савезника изван НАТО-а

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »