На протесту у Паризу између 1000 и 2000 присталица покрета «Жутих прслука»

Између 1.000 и 2.000 присталица покрета жутих прслука демонстрирало је у Паризу у веселој атмосфери, пренео је новинар агенције Франс прес.

Опремљени пиштаљкама и бубњевима демонстранти су кренули у своју шетњу Паризом по лепом, сунчаном времену, око 13х по локалном времену.

«Социјална и фискална правда», «анти, анти, антикапиталисти», узвикивали су демонстранти, којих је, како је изгледало, било мање него прошле недеље када их је, према речима полиције било 2.100.

Протест који је кренуо као побуна против социјалне политике владе 17. новембра прошле године, проширио се на разне друге захтеве.

Учесници су негирали извештаје медија да је покрет мртав, наводећи да су суперотпорни, и да ће можда бити мали пад мобилизације током лета, али и да се очекује да поново крену снажно од септембра.

После више месеци демонстрација широм Француске, које су окупљале различити број људи од више десетина хиљада до више од 200.000 демонстраната, последњих недеља је видљив замор, наводи агенција Франс прес. На протесту 18. маја било је око 15.500 жутих прслука широм Француске и 12.500, прошле суботе, 25. маја.

Међутим, демонстранти кажу да ће покрет да се настави.

Тужилац Париза је ове недеље нагласио да ће се судити полицајцима за насиље током демонстрација на које су се жалили демонстранти. Упркос томе на улицама Париза било је скандирања против полиције.

Од почетка протеста повређено је 2.448 људи на страни демонстраната, према наводу Министарству унутрашњих послова од 13. маја. На страни полиције минстарство је забележило 1.797 повређених, углавном полицајаца и жандарма.

У Француској су предвиђене и разне друге демонстрације.

На протесту у Паризу између 1000 и 2000 присталица покрета «Жутих прслука»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »