Мило правда Тачијеву изјаву о уједињењу Космета и Албаније

Премијер Душко Марковић није у Скупштини позвао опозицију у прелазну владу, већ је то био позив на дијалог, навео је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Ђукановић каже да је дио медија недовољно прецизно протумачио изјаву премијера Душка Марковића у Парламенту.

“И он и ја смо током кризе у функционисању институција позивали на дијалог”, казао је Ђукановић и додао да је Марковић у Парламенту позвао на дијалог.

«Врло сам прецизно слушао Марковића и позив се није односио на позив у прелазну владу. То је интерпретирао дио медија и то је нешто што прижељкује дио опозиције. Политичко полазиште идеје прелазне владе било је да дођемо до избора чије ће резултате сви признати”, навео је Ђукановић, одговарајући на питања новинара у Будви.

Он је поручио да опозиција одбија да се суочи с политичком реалношћу, прибјегава опструкцијама.

«Не одговара им рејтинг који имају. ДПС је у континуитету 40 одсто и зато је окосница власти”, казао је Ђукановић и додао да мора опозиција да поправи своје политичко дјеловање.

Коментаришући оцјене дијела НВО сектора да би избор Весне Меденице на чело Врховног суда по трећи пут, био неуставан и незаконити, Ђукановић је казао да је убијеђен да ће правосудни Савјет размотрити је ли њена пријава правно утемељена.

«Видио сам да дио стручне јавности сматра да је госпођа Меденица исрцпила своја права да буде на позицији предсједнице Врховног суда, морам да кажем да заиста сам заборавио на норме које уређују то питање, нијесам стигао усљед других обавеза да ових дана провјерим како ствари стоје, али то је најмање важно. Убијеђен сам да правосудни Савјет, у којем сједе људи који су одговорни за тај процес ће несумњиво тачно протумачити оно што је правна норма и из тога извести закључак да ли је пријава госпође Меденице за нови мандат правно утемељена», казао је Ђукановић.

На питање како коментарише избор Зорана Лазовића, који је као припадник Агенције за националну безбједност (АНБ) био на свадби Сафета Калића, за помоћника директора Управе полиције, Ђукановић је рекао да је „АНБ давно дала објашњење — Лазовић је био на том догађају по задатку службе“.

«Неко из службе се мора појавити и на оним догађајима који су интересантни дјеловима система који се баве питањима националне безбједности», додао је он.

Упитан да прокоментарише изјаве пресједника Косова Хашима Тачија да би се, уколико Европска унија не промијени став према тој држави, могло десити да се Косово нађе са Албанијом под једном заставом и у једној држави, Ђукановић је казао да да је то разумио као позив и подстицај ЕУ да не одлаже процесе придруживања.

“Јер ће свако одлагање водити снажењу ретроградних идеја. То су идеје које су овладале простором бивше Југославије деведесетих година и довеле до трагедије. Надам се да нико више неће имати могућност да те идеје учини релевантним”, закључио је Ђукановић.

Мило правда Тачијеву изјаву о уједињењу Космета и Албаније

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »