Груевски подноси оставку на место посланика

Бивши премијер Северне Македоније и актуелни политички азилант у Мађарској, Никола Груевски најавио је своју оставку на посланичку функцију у Собрању, након што је прошле недеље започета процедура одузимања његовог мандата након одсуства од шест месеци.

Одлуку о повлачењу Никола Груевски је објавио на свој Фејсбук профилу, преноси а1он.

«Циљ да ми легално одузму мандат је јасно неостварив. И према уставу Македоније и према међународним прописима, али и на основу тога што је притисак на посланике ВМРО-ДПМНЕ неостварив», написао је Груевски.

Груевски каже да неће допустити да ВМРО-ДПМНЕ и посланици из ове странке због њега и његовог мандата буду изложени било каквим притисцима «лажној пропаганди, непријатности и медијском линчу од стране власти и њених присталица».

«Не желим да дајем прилике владајућем Социјалдемократском савезу користећи ову тему да избегне дебате о суштинским темама и проблемима који су у фокусу грађана и да сакривају своју криминалну политику», написао је бивши македонски премијер.

О својој оставци ће формално-правно обавеситити Собрање током наредних дана, те се захваљује посланицима ВМРО-ДПМНЕ који су издржали притиске и остали иза својих принципијелних позиција који су у складу са Уставом и међународним правом.

Председник Собрања Талат Џафери је најавио да ће се 10. јуна одржати седница на којој ће се гласати о одлуци комисије за мандатно-имунитетна питања о одузимању посланичког мандата Груевском.

Потребно је две трећине од укупног броја посланика да гласају «за» како би предлог комисије био потврђен.

Груевски подноси оставку на место посланика

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »