Вучић: Непримерена сила на КиМ била за очекивати

“Непримерена примена силе од стране косовских специјалаца била је за очекивати“, рекао је председник Србије Александар Вучић у краћем разговору са руским припадником УНМИК-а, повређеним у акцији косовске полиције на северу Косова и Метохије, којег је данас обишао на ВМА. Вучић је приметио да је Рус ударен кундаком у лице и да су ударали све људе који су им се супротстављали. И руски припадник УНМИК-а каже да за њега није било неочекивано да су се тако брутално опходили косовски полицајци.

Вучић је током разговора приметио да Красношчеков без акцента говори српски, а Рус је објаснио да је већ 20 година на Балкану и да је имао прилику да добро научи наш језик. Вучић је додао да је добио информацију да су Красношчекова ударили кундаком, што је Рус и потврдио.

„Али, сте издржали све“, рекао му је Вучић. Сад ће, приметио је председник, на КиМ више да гоне оне који су им се супротставили у тој наводној акцији против корупције и криминала.

„За нас је веома важно да се овде осећате као код куће“, рекао је Вучић Красношчекову.

 

Желе Србе попут Трајковић

Председник Србије Александар Вучић поновио је оцену да акцијама попут најновије на северу КиМ Албанци желе да утерају страх Србима у кости. Указао је да је сада посебан проблем жешћи начин на који албанске снаге гоне Србе који су штитили своје домове и који нису желели да они дођу до њихових кућа.

„Жешће се данас гоне они, него било ко други. Хоће буквално да утерају страх Србима и да сви Срби буду послушни, да се понашају онако како се понашају Марко Јакшић и Рада Трајковић. То треба да буде модел за Србе – ако поштујеш Србију, Београд, добићеш кундак у лице и хапшења на дневном нивоу“, рекао је он новинарима након што је обишао припадника УНМИК-а, Руса, који је због повреда у тој акцији повређен и смештен на ВМА у Београду.

“Драго ми је што је господин Красношчеков у добром стању. Била је велика опасност да су лобањске кости поломљене и очно дно захваћено. Проверавали су наши лекари цело вече и на крају установили да је добро стање. Међутим, размишљам о нечему другом, пошто смо добили опис ситуације кроз коју су људи који су нападнути од стране албанских снага прошли. Мислило се да су повреде случајно нанете, да је неко случајно ударен кундаком. Међутим, никакве грешке није било, са намером су радили то да би утерали страх комплетном српском становништву и није их било нарочито брига што се ради о руском држављанину и пре свега раднику администрације УНМИК“, објаснио је он.

 

Ако не буде рекације ЕУ за ЗСО, знамо шта нам је чинити

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је апсолутно шокиран чињеницом да ЕУ није реаговала на изјаву Хашима Тачија да Приштина неће спроводити у дело што је потписала у Бриселу, то јест формирање Заједнице српских општина. Нада се, каже, да ћемо данас или сутра дочекати рекацију ЕУ и поручио да „знамо шта је и нама чинити“ ако та реакција изостане.

“Чекали смо 24 сата да ЕУ реагује. Апсолутно сам шокиран да нико није реч рекао за документ који је потписан у Бриселу, а чије провођење је гарантовала ЕУ. Ако не важе за Албанце ти документи, не знам шта мисле с ким у будућности да разговарају“, рекао је он.

Вучић је истакао да то довољно говори о тежини ситуације у којој се налазимо. Албанци, приметио је, имају само једну цркву у којој се моле, а то су САД, и све што кажу или ураде против Русије и Срба баш их брига. Важно им је да их америчка мисија при ОЕБС похвали за антикорупцијску акцију, додао је он указујући да је то била антикорупцијска акција колико су против корупције оријентисани Харадинај и Тачи.

„За мене је много важније и индикативније и то што ћуте Немци, Енглези и Французи и Брисел. У Бриселу су тај документ потписали Тачи и Дачић, али у присуству Кетрин Ештон. Није тамо био свети Петар, већ Кетрин Ештон као високи представник ЕУ. Ако ЕУ није у стању да гарантује споразум у чијем је стастављању сама учествовала нека нам то кажу, да знамо да ти споразуми немају више никакву правну снагу“, поручио је Вучић. Председник Србије истиче да ће се онда и друге ствари одвијати на другачији начин.

„Унеће то додатну несигурност и унеће много проблема свим странама, али је важно да нас ЕУ по том питању информишу уместо што нас информишу о разним глупостима које им неки политички тајкуни пишу. Било би добро да нас информишу о ономе на шта смо много времена и енергије утрошили, да бисмо ствари умиривали“.

Вучић је закључио:

„Тако да, надам се да ћемо данас или сутра дочекати рекацију ЕУ по том питању, а ако је не буде, опет добро, онда знамо шта је и нама чинити“.

 

О коментарима на део извештаја Европске комисије о медијима

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је данас саопштење Н1, у којем се наводи да су све притужбе на рачун стања у медијима ушле у Извештај ЕК о Србији, опаском да је сад јасно ко те извештаје „пише“.

На питање новинара да ли то пишу у Бриселу или овдашњи тајкуни, Вучић је одговорио:

„Што се тиче извештаја и писања, хвала што су издали то саопштење, сад нам је свима јасно ко те извештаје пише“.

Вучић је рекао да је његов посао да буде на страни српског народа и да ће он то и чинити, за разлику од оног дела српске јавности, који се отворено ставио на албанску страну поводом акције РОСУ на северу КиМ.

На питање новинара, након што је на ВМА обишао Руса, сарадника Унмика, који је повређен у акцији косовске полиције, да прокоментарише то што се у појединим медијама поставља питање одакле Михаил Красношчеков међу људима које треба ухапсити, Вучић је рекао да се ради о делу српске јавности који је отворено стао на албанску страну.

„То је мањи део јавности, веома мали, али су врло гласни. Увек ће да говоре оно што говоре Американци, у овом случају шта кажу Албанци, пошто су они амерички штићеници, и зато ће да говоре како су сви Срби криминалци и како је то жестока борба против корупције и криминала. А Рус, којег су тамо затекли је криминалац и агент који је помагао Србима.“

Сматра да се ЕУ и Американци понашају лицемерно.

„Страшно је то што су код Руса у колима пронашли тестеру за дрва, обичну, не моторну, а тамо је шума, клисура. То је страшан грех, али зато није грех, него је дивно кад неко са моторном тестером улази на телевизију, то је величнаствен, демократски акт. И то све говори и свим људима је све јасно“, казао је он.

Они су изабарали албанску страну и страну против Србије, сви ти – од разних аналитичара, политичара, Раде Трајковић до Драгана Ђиласа, додао је Вучић.

„Они имају свој посао, мој посао је да будем на страни српског народа. Бићу и као што сам рекао, победићемо“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »