Лавров: Понашање Приштине према припаднику УН-а на Косову изискује озбиљну реакцију

Понашање косовских власти према руском припаднику мисије Уједињених нација ничим не може да буде оправдано, покушаји Приштине да га лише пуномоћи или статуса који има је озбиљно питање и на њега треба да реагују представници УН, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров који борави у посети Токију.

© AP PHOTO / BOJAN SLAVKOVIC

Како је истакао, шеф мисије УН на Косову и Метохијиј Захир Танин је по том питању заузео принципијелан став и неће да охрабрује такво понашање Приштине.

„Власти Косова су очигледно престале да се потчињују онима који су наводно њима руководили, а руководили су њима САД и ЕУ. Резултат тога је тужaн, покровитељство косовских власти од стране Запада довело је до тога да све пролази некажњено, што је неприхватљиво“, нагласио је.

Шеф Унмика Захир Танин (фото: Лола Ђорђевић)

Руски министар је такође навео и да су власти самопроглашеног Косова многе своје обавезе прекршиле, а пре свега мисли на ону за коју су се обавезали још пре четири године, а то је оснивање Зејeднице српских општина.

Поред тога, указао је Лавров, косовске власти су прекршилe и резолуцију 1244 формирањем оружаних снага, али и многим другим акцијама, што показује колико је опасно затварати очи на сва та сисетматска и бројна кршења међународног права од стране једних или других ученсника конфликтних ситуација.

„Русија ће инсистирати на имплементацији резолуције 1244 која је условила све парамтере решавња косовског проблема, инсистираће да се та резолуције поштује од стране свих играча, као и на томе да решење косовског проблема буде резултат процеса који је прихватљив и за Приштину и за Београд“, закључио је.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »