Истражитељ УН: Асанж претрпео психолошку тортуру

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж претрпео је „психолошку тортуру“ клеветничким кампањама медија, судија и високих политичких личности, изјавио је данас истражитељ за људска права Уједињених нација Нилс Мелцер.

Мелцер, који је 9. маја посетио Асанжа у лондонском затвору с високим мерама безбедности, изразио је забринутост због нових кривичних пријава САД против њега и поновио позив Великој Британији да га не изручи.

Асанж је јуче био превише болестан да би се појавио путем видео-линка из британског затвора на саслушању по захтеву САД за изручење, изјавио је за Ројтерс његов адвокат Герет Пирс. Он се налази у здравственом одељењу.

„Господин Асанж је намерно изложен, у периоду од неколико година, прогресивно тешким облицима окрутног, нељудског или понижавајућег поступања или кажњавања, што су кумулативни ефекти који се могу описати само као психолошка тортура“, навео је Мелцер у саопштењу.

Швајцарски професор права, независни експерт, био је у пратњи двојице медицинских стручњака специјализованих за испитивање потенцијалних жртава тортуре и других облика злостављања, наводи се у саопштењу.

Они су разговарали са Асанжом приватно и спровели „детаљну медицинску процену“.

„Било је очигледно да су на здравствено стање господина Асанжа озбиљно утицали екстремно непријатељско и произвољно окружење коме је био изложен дуги низ година“, рекао је Мелцер.

Према његовим речима, поред физичких обољења, Асанж је показао све симптоме типичне за продужено излагање психолошком мучењу, укључујући и екстремни стрес, хроничну анксиозност и интензивне психолошке трауме.

Асанж се тренутно налази у затвору Белмарш у Лондону, где служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције, пренео је Танјуг.

САД га оптужују да је објављивањем тајних докумената, који садрже имена поверљивих војних и дипломатских извора, прекршио Закон о шпијунажи. Шведска га тражи због оптужби за наводно силовање. Обе земље траже његово изручење.

Спутњик

Истражитељ УН: Асанж претрпео психолошку тортуру

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »