Хрватска европосланица открила како је рецитовала песме о усташама

Чланица Европског парламента из Хрватске Ружа Томашић открила је за загребачке медије да симпатише усташе и усташки покрет, као и да је осамдесетих година прошлог века објављивала и рецитовала песме у славу усташког вође Анте Павелића.

„Никад не бих дала против усташког покрета до 1941. и не одричем се обичних усташа који су се борили за Хрватску, али нису чинили злочине. Зашто бих их се одрекла?“, изјавила је Томашићева у телефонском разговору за „Новости“ из Загреба, пренео је „Индекс“.

Она је додала да усташе треба одвојити од онога што се дешавало у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, наводећи да је након доста разговора и читања књига схватила да је „усташки покрет био одговор на Шестојануарску диктатуру“ краља Александра Карађорђевића.

„За време Другог светског рата дешавало се пуно злочина. Током те четири године НДХ се одвајала од онога што је представљао усташки покрет. Апсолутно треба осудити оне који су чинили злочине на свим странама, али не одричем се обичних усташа који су се борили за свој дом“, рекла је Томашићева, преноси Танјуг.

Говорећи о Анте Павелићу, она је рекла да је он био нарцисоидан и да је пуно ствари могао другачије да уради.

„Није морао имати логоре, али тада је био рат. Требало је живети у том времену“, додала је хрватска европосланица.

Лист открива да је Томашићева од средине седамдесетих и пресељења из Хрватске, па све до средине осамдесетих у усташкој униформи по хрватским завичајним домовима јавно рецитовала своје и туђе песме посвећене Анти Павелићу, усташама и Независној Држави Хрватској, као и да је песме објављивала у часопису „Независна Држава Хрватска“, који је водио Срећко Пшеничник, Павелићев зет и први човек усташке организације Хрватски ослободилачки покрет.

Спутњик

Хрватска европосланица открила како је рецитовала песме о усташама

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »