Ђукановић: Морамо наставити да решавамо питања из периода распада Југославије

Балкан се налази на раскршћу, да ли ће бити одбрањен европски и евроатланстки систем вредности или ћемо Балкан препустити трећим странама, којe овај простор желе да искористе за пенетрацију својих система вредности, супротних евроатлантским, поручио је председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Није решење у непријатељству према онима са којима имамо разлике, већ у способности политике да на дуги рок градимо партнерство, чувајући своје посебности и промовишући свој систем вредности, рекао је Ђукановић на форуму «Ту би секјур» (2БС) који се одржава у Будви.

Ђукановић је оценио да смо на почетку нове фазе где, како је рекао, оживљавају амбиције неких старих глобалних играча и где се појављују нови глобални играчи.

«Морамо наставити да градимо партнерства са суседима, није излаз у непријатељству. На Балкану се прелама питање да ли ћемо као Европа и НАТО одбранити систем вредности или ћемо Балкан препустити трећим странама који овај простор желе да искористе за пенетрацију својих система вредности који су у супротности са евроатлантским. Морамо наставити да решавамо питања из периода распада Југославије», истакао је Ђукановић.

Коментаришући недавно завршене европске изборе, Ђукановић је рекао да је важно да Европа настави са политиком проширења, јер ће то, оценио је, «допринети пуној стабилности и конкурентности Европе на глобалној политичкој сцени» и додао да Европа мора да профилише спољно-политичке интересе.

«Европа наставља да живи у стању стратешке конфузије изазване дуготрајним кризама, које спутавају Европу да одговори на нека важна питања. Прво је однос према визији уједињења Европе, а друго недовољна профилисаност европског идентитета на спољно-политичкој и безбедносној теми», истакао је Ђукановић.

РТЦГ

Ђукановић: Морамо наставити да решавамо питања из периода распада Југославије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »