Антић и Жига о шансама да се Турски ток продужи до Словачке

Министар рударства и енергетике Александар Антић је са министром економије Словачке Петером Жигом, разговарао о сарадњи у обасти енергетике, као и о Турском току који пролази кроз Србију, те могућности да се тај гасовод продужи до Словачке.

Антић је, после састанка са словачким министром, казао да су разговарали о новој ситуацији када је у питању гасно снабдевање Западног Балкана, али и централне и читаве Европе, као и о новим пројектима.

  • Разговарали смо о наставку Турског тока и деоници која иде кроз Србију према Мађарској и могућности да се тај гасовод продужи ка Словачкој. Разговарали смо и о другим пројектима и сагласили се да свима циљ треба да буде сигурност снабдевања гасом читавог региона и читаве Европе“, рекао је Антић.

Српски министар навео је и да је сарадња са Словачком у области енергетике заснована на пројектима који се односе на обновљиве изворе енергије, а у које су укључене словачке компаније, те да су се на састанку сагласили да би ту сарадњу у наредном периоду требало интензивирати.

  • Оно што смо дефинисали као неке заједничке приоритете и на чему ћемо у наредном периоду више радити јесте енергетска ефикасност, где ће Србија покушати да користи словачки модел, изјавио је министар Антић. Он је додао ј да ће Србија наставити сарадњу са Словачком у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и поправљања укупног „енергетског микса“ у Србији.

Антић је констатовао да је Словачка пријатељ Србије и пружа јој подршку у многим важним питањима, укључујући и ону у погледу територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

Словачки министар је оценио да је енергетика област у којој Србија и Словачка могу јако добро да сарађују, и навео да је имао врло продуктиван и конструктиван разговор са Антићем, те да су теме биле гасна индустрија, корисћење обновљивих извора енергије и енергетска ефикасност.

Извор: Министарство рударства и енергетике

The post Антић и Жига о шансама да се Турски ток продужи до Словачке appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »