Терористичка група под именом “Ослободилачка војска Црне Горе” обучавана у Албанији

На територији Албаније, у месту Ховосеј, у близини Кукса, извесно време се обучавала терористичка група под именом “Ослободилачка војска Црне Горе”, стоји у документима једне обавештајне службе, до којих је портал Борба дошла.

Инструктори те групе су били Малић Доћи, официр албанске армије и Аријет Мисини из Згатаре, бивши припадник Војске Југославије. Како се наводи у извештају службе, та група је обучавана за извођење терористичких акција, а није познато шта се са њом тренутно дешава.

Како се наводи у извештају до којег је дошла редакција Борбе на територији Косова и Метохије главну реч води ФАРК. То је паравојна организација која је својевремено финансијски помагала ОВК. Када ОВК није могао да врати новац, дозволила је да ФАРК преузме контролу у пословима, како би наплатили дугове.

“Војно-политичко крило предводе Шефкет и Јануз Муслију, а тај огранак броји укупно осам људи. Тој групи припадају Паип Камбери, Насер Хазири, Нагип Арифи, Галип Бећири и Хајредин Ајдеми. Такође, формирана је и Ослободилачка војска Санџака, а један од кључних људи, био је Неџиб Хоџић, који је завршио војну обуку у Турској. На списку су Рифат Дупљак, Мумин Качопек, Нуко Балтић, као и још седам лица. Међу њима је и Сабит Алић, телохранитељ Сулејмана Угљанина, наводи се у документацији која је у поседу више служби.

Терористичка организација “Ослободилачка војска Црне Горе” се обучавала у Албанији, у месту Ховосеј, у близини Кукешија, на северу те земље.

У документу је и списак лица са Косова и Метохије којима је забрањен улазак у САД, а међу њима је најзвучније име Даут Харадинај, рођени брат Рамуша Харадинаја.

“Тајну службу Косовског заштитног корпуса (КЗК) чине или су чинили Емини Бесник, Недим Бајрами, Радиљ Бахтијари, Изет Алију и Петрит Хућај. Обавештајну службу је основао Кадри Весељи, звани “Љуљи” (садашњи шеф Парламента), а централа се налазила у згради бивше војне амбуланте у Приштини, а испоставе су у управној згради рудника “Кишница” и “Ново брдо”. Руководство чине Мухамед Коспова, Фетих Бакали, Дамир Битићи, а везу са ЦИА одржава Хуман Балић. У оквиру КЗК-а формиранм је обавештајни одсек који предводи Фадиљ Кодра, открили су обавјештајци.

Трновачка група заговара тероризам, а екипу је формирао својевремено Галип Бећири. Такође, формиране су и подгрупе “Муџахедини” и “Црни орлови”.

У извештају су као кључни људи паравојних формација на Космету означени Мухамед Демаиљи, звани “Робељи”, Мустафа Шаћири звани “Шпотим” и Редјеп Аљи, звани “Реџа”.

ИН4С/Борба.ме

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »