Славица Ђукић Дејановић: Негативна искуства у детињству имају далекосежне последице

„Процес бриге о деци почиње у најранијем детињству и у значајној мери зависи од окружења у коме дете одраста. Због тога је наша обавеза да свој деци обезбедимо шансу за најбољи почетак и добру основу за будућност. Наглашавам да је наш основни принцип нулта толеранција на сваку врсту насиља, а резултате ове студије користићемо као смернице у стварању једнаких услова за свако дете, а посебно у превенцији злостављања и занемаривања деце,“ навела је проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику на представљању  УНИЦЕФ-ове Студије о негативним искуствима у детињству у Србији.

На сваких 100 одраслих особа у Србији, око 70 је више пута искусило барем један од облика негативних искустава током детињства, а око 20 је имало четири или више таквих искустава, показали су резултати УНИЦЕФ-ове Студије о негативним искуствима у детињству у Србији.

Студија, која је настала у партнерству са Институтом за Психологију и Институтом за ментално здравље, нуди анализу распрострањености фактора ризика, негативних искустава у детињству и њихових последица у смислу здравствених и образовних исхода.

Негативно искуство у детињству означава трауматично животно искуство која се догађа пре 18. године, а које особа памти када одрасте.

Деца чије детињство је стресно или лоше имају већу вероватноћу да усвоје понашања штетна по здравље током адолесценције, која сама по себи могу да доведе до менталних обољења или болести попут рака, срчаних обољења и дијабетеса касније у животу.

Негативна искуства у детињству не представљају опасност само за здравље.

Особе које су имала негативна искуства у детињству чешће имају лоше резултате током школовања, чешће су укључени у криминалне активности и мања је вероватноћа да постану продуктивни чланови друштва.

Извор и фото: УНИЦЕФ Србија

The post Славица Ђукић Дејановић: Негативна искуства у детињству имају далекосежне последице appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »