Јошка Фишер: Дубок раскол у ЕУ:источни Европљани себе сматрају грађанима другог реда

У Европској унији влада дубок раскол, што је погубно за Европу, пише бивши министар вањских послова  Немачке Јошка Фишпер у чланку за Handelsblatt. Прошло је 15 година од тзв. проширења ЕУ на исток а становници источне Европе себе сматрају грађанима другог реда у односу на становнике Западне Европе. Заузврат западњаци се понашају арогантно у односу на своје интересе према истоку, сматра бивши немачки шеф дипломатије.

A statue depicting European unity is seen near EU flags outside the European Parliament in Brussels October 12, 2012. The European Union won the Nobel Peace Prize for its long-term role in uniting the continent, the Norwegian Nobel Committee said on Friday, an award seen as morale boost for the bloc as it struggles to resolve its debt crisis. The committee praised the 27-nation EU for rebuilding after World War Two and for its role in spreading stability to former communist countries after the 1989 fall of the Berlin Wall. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM — Tags: POLITICS BUSINESS)

Петнаест година након такозване експанзије ЕУ на исток, европски континент је и даље подељен на запад и исток — и то је «фатално за Европу», пише бивши немачки министар вањских послова Јошка Фишер у чланку за немачки лист Handelsblatt

Тада је постојала чак и «заједничка европска визија будућности»: земље западне и источне Европе очекивале су да ће се ујединити и коегзистирати у «миру и просперитету», подсећа Фишер.

“Данас су, међутим, ствари потпуно другачије. Оптимизам тог времена о будућности замењен је дуготрајним споровима о темељним вредностима, што је резултирало дубоким расколом између истока и запада “, напомиње аутор.

Прошло је 15 година, наставља Фишер а источни Европљани «више него икад осећају себе као грађане ЕУ другог реда». Становници западноевропских земаља на истоку сматрају се «арогантним и опседнутим властитим интересима». Па, као одговор, западни Европљани оптужују становнике источне Европе за чињеницу да су они наводно «недовољно захвални и солидарни».

«Посебно, западни Европљани све више добијају утисак да Источњаци виде  у принципима поделе власти и владавине права одређене намере Запада и више их не сматрају интегралним за темељне вредности Еуропе», појашњава аутор.

На пример, мађарски премијер Виктор Орбан покушава да успостави «нелибералну демократију», у којој «већина је све, а мањина ништа.» Истовремено, према Фишеровим речима, шеф мађарске владе се нада да ће у будућности овај принцип бити основа Европске уније.

„Међутим, Европска унија као националистички пројекат нема шансе за успех, јер је историјски ЕУ створена да се бори против ауторитарних диктатура и национализма у Европи. Свако ко жели друго мора разумети на шта ће то довести — наиме, уништење европског пројекта — уверио се аутор чланка. «Имајући у виду тренутне глобалне промене и померање оса ка Азији и пацифичком региону, Европа ће као резултат неминовно ослабити.»

ИноТВ/Њуз Фронт

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »