Гостовање Александра Антића у Јутарњем програму ТВ Хепи: Србија постаје транзитна земља кроз коју ће пролазити озбиљне количине гаса

Министар рударства и енергетике Александар Антић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Хепи,  рекао је да је градња инвестиционог магистралног гасовода од Бугарске до Мађарске границе један од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије.

Антић наводи да су већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта односно на изградњи тог гасовода.

– Србија кроз овај пројекат добија сигурно снадбевање гасом и решава све оне ризике са којима смо се суочавали до сада. Постаје транзитна држава када је гас у питању и од тога ће остваривати приходе али и отворити могућност за даљи развој гаса. Ово омогућава нову класификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализацију земље. Србија ће имати сигурно снадбевање гасом, који постаје све значајнији енергент.  Из позиције где је објективно до сада била нека врста слепог црева, постаје транзитна земља – истиче министар Антић.

Додаје да су радови подељени на четири деонице, од Зајечара до општине Жабари, друга од Жабара до Ковина, трећа од Ковина до Жабља, и од Жабља до Хоргоша, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода.

– Оно што је карактеристика јесте што гасовод треба на својој  траси да прође кроз 23 општине у Србији и да се суочи са великим бројем река. У питању је изузетно комплексан пројекат – рекао је он.

Министар енергетике је разговарао са министром економије Словачке Петером Жигом о сарадњи у обасти енергетике, као и о „Турском току“ који пролази кроз Србију, те могућности да се тај гасовод продужи до Словачке.

Наиме, он истиче да је са министром Словачке разговарао о новој ситуацији када је у питању гасно снабдевање Западног Балкана, али и централне и читаве Европе, као и о новим пројектима.

– Разговарали смо о наставку “Турског тока” и деоници која иде кроз Србију према Мађарској и могућности да се тај гасовод продужи ка Словачкој. Разговарали смо и о другим пројектима и сагласили се да свима циљ треба да буде сигурност снабдевања гасом читавог региона и читаве Европе – казао је Антић.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Александра Антића у Јутарњем програму ТВ Хепи: Србија постаје транзитна земља кроз коју ће пролазити озбиљне количине гаса appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »