Додик: Српску нико неће моћи да понижава

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да Републику Српску нико неће моћи да понижава и да ће он, упркос притисцима, наставити да штити интересе српског народа у БиХ.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)

Додик је навео да притисци на Републику Српску, али и њега лично, трају у континуитету већ годинама и не престају, без обзира на околности.

«Данас се то огледа у низу притисака који су на нивоу љутње неких са Запада, који се љуте на неку реторику, а у суштини се љуте на свој неуспех. Њихова намера је била да се Република Српска уруши, али Српска је опстала» — рекао је Додик за дневник Ало.

Председавајући и српски члан Председништва БиХ указао је на чињеницу да Република Српска једина функционише, а има озбиљне проблеме које јој ствара БиХ, јер јој не дозвољава економску, политичку и сваку другу афирмацију.

«БиХ нам је наметнута као јарам и терет, јер и у БиХ и преко БиХ не можемо да остваримо ништа» — нагласио је Додик.

Он је рекао да постоје уцене да подржи улазак БиХ у НАТО, али да на такве притиске одговара поруком да је Република Српска неутрална и неће границу на Дрини међу Србима.

«Ми смо војно неутрални и у томе пратимо Србију, јер нећемо границу на Дрини међу Србима. Ако Србија одлучи да буде чланица НАТО, и ми ћемо, а до тада нећемо. Џаба им је све ово што покушавају» — поручио је Додик.

Коментаришући тврдњу лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је изјавио да ће Додик потписати документ о уласку у НАТО, српски члан Председништва БиХ је рекао да је Изетбеговић умислио да може Републици Српској да држи предавања.

«Ко је Бакир Изетбеговић да говори о томе шта ће бити наша одлука? Он је умислио да може да нам држи предавања. Одлука Скупштине Републике Српске ће бити још ригорознија. Народна скупштина ће одлучити о статусу Републике Српске, јер ово је неиздрживо» — нагласио је Додик.

Он је рекао да, упркос свим притисцима, неће напустити Предсједништво БиХ и институције и да ће штитити интересе Срба који су му на изборима дали поверење.

«Они покушавају да понизе Републику Српску и све српске кадрове. То што они хоће из своје мржње према нама, из свог наметнутог оквира, да њима све припада, а да смо ми нека «раја» коју треба потцјењивати, то им више неће проћи. Српску нико неће моћи да понижава» — истакао је Додик.

Говорећи о посети Турској и разговорима са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, Додик је рекао да је Ердоган показао интересовање да свима у БиХ помогне, да његова политика није усмерена само на Бошњаке.

«Он је тражио да се ми у БиХ договоримо о траси пута који ће повезивати Београд и Сарајево, то је примјер коректног односа и ја то поштујем. Упитан када доћи у БиХ, он нам је рекао: «Кад формирате власт». А кад је /бошњачки члан Председништва БиХ Шефик/ Џаферовић рекао да прво треба ући у НАТО, Ердоган је рекао да је логично да се прво формира власт, па да се онда разговара о НАТО-у» — рекао је Додик.

РТРС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »