Да се не заборави: Дан кад је НАТО „частио“ Црну Гору радиоактивним бомбама

На данашњи дан прије 20 година авиони НАТО агресора бомбардовали су Арзу радиоактивном муницијом са осиромашеним уранијумом.

Због велике густине уранијума ова муниција користи се за уништавање оклопних возила. Таквих циљева није било на Арзи тог дана, тачније није било никаквих војних циљева. Па самим тим ни потребе за употребу ове муниције.

Триста пројектила калибра 30 милиметара испаљено је тог дана, значи без разлога. Од тада до данас број оболелих од малигних болести је у сталном порасту у Херцег Новом и другим местима где су НАТО авиони употребљавали ову врсту муниције, а на територију Југославије испалили су, по сопственом признању, сличних 30 000 пројектила.

На жалост, Арза није усамљен случај. НАТО авиони користили су ову врсту муниције на више места у Србији и Републици Српској, као и широм света и тако изазвали праву еколошку катастрофу са великим последицама по природу и људе.

Стокхолмски синдром је назив за психолошко стање у коме долази до зближавања отмичара и талаца. Питање је како се зове синдром када се нека држава учлани у војни савез који ју је претходно бомбардовао.

Владајућу коалицију брига их за здравље грађана

Подсећамо, посланици владајуће коалиције нису 16. маја прихватили предлог да Скупштина Црне Горе формира Комисија за утврђивање последица НАТО бомбардовања на здравље грађана.

Предлог је подржало 14 посланика опозиције, док je 40 представника владајуће коалиција било против или уздржано.

Председник Посебног клуба посланика Александар Дамјановић казао је тада да је, из моралних разлога, било за очекивати да парламент по аутоматизму прихвати ову иницијативу, али да се, нажалост, то није десило.

Он је указао да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да НАТО бомбардовање оставило негативне последице на здравље грађана Црне Горе.

«И након 20 година након НАТО агресије постоје дилеме везане за утицај бомбардовања на здравље становништва,» навео је Дамјановић, додајући да је потребно испитати да ли има везе између НАТО бомби и пораста оболелих од карцинома у Црној Гори, посебно на локацијама где су коришћене ракете да осиромашеним уранијумом.

Он је казао да су то испитале и неке НАТО државе, попут Италије која је формирала парламентарну комисију да би утврдила посљедице НАТО бомбардовања на војнике који су учествовали у операцијама. Дамјановић је истакао и да је Скупштина Србије прошле године формирала сличан одбор који испитује чињенице.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »