Бранко Ружић: Поверавају се веће надлежности Граду Београду

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о главном граду, које омогућавају децентрализацију града и дају већу надлежност општинама.

“Најважнија новина усвојених измена и допуна је децентрализација, односно поверавају се веће надлежности Граду Београду и врши боља подела послова између градских и приградских општина”, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

То ће, како је оценио,  допринети бољим и ефикаснијим услугама према привреди и грађанима.

“Београду ће повећати надлежности преношењем са републичког нивоа, с друге стране Град ће моћи да пренесе део својих изворних надлежности на градске општине како би се оне развијале”, навео је Ружић.

Београд ће бити подељен на две зоне – градску и приградску. Градску зону ће чинити десет општина – Врачар, Стари Град, Савски венац, Вождовац, Звездара, Палилула, Раковица, Чукарица, Нови Београд и Земун, а приградску Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин.

Измене и допуне омогућавају појединим градским општинама да  оснивају јавна комунална предузећа.

Прецизирају се надлежности Града за издавање грађевинских дозвола за изградњу објеката у складу са законом којим се уређује планирање и изградња, а циљ је убрзање реализације покренутих поступака у вези са изградњом и озакоњења објеката и завршетка посла у што краћем року

Град Београд моћи ће да додели градским општинама послове који се односе на симболе и називе делова насељених места у јединици локалне самоуправе – о називима улица, тргова, градских четврти, заселака и других делова насељених места на својој територији, уз претходну сагласност министарства надлежног за послове локалне самоуправе.

Град ће моћи да именује и разрешава директоре установа дечије заштите, с обзиром на то да је Град њихов оснивач, као и да утврђује мрежу тих установа.

Извор и фото: МДУЛС

The post Бранко Ружић: Поверавају се веће надлежности Граду Београду appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »