Алармантни подаци : У свету око трећина хране заврши у смећу

Око трећина произведене хране у свету, односно 1,2 милијарде тона, годишње се баци, што значи да у смећу заврши више од 1.000 милијарди долара, процењује Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО), а преноси загребачки «Вечерњи лист».

У развијеним земљама се баца око 40 одсто хране у фази продаје и конзумације, а у земљама у развоју 40 посто у фази производње.

Највише се бацају воће и поврће, потом риба и месо, а по домаћинству се баци хране у вредносто од око 1.800 долара.

Лист преноси да у Хрватској око 400.000 тона хране годишње заврши у смећу, од чега 40.000 због неразумевања означавања рока трајања.

Студија узорковања четири категорије производа на хрватском тржишту показала је да су производи с врло дугим роком трајности, као што су кафа, со, шећер и пиринач, у случају да се правилно складиште, исправни за употребу и до годину дана после датума отисног на амбалажи «најбоље употребити до».

У другу категорију спадају производи с дугим роком трајања који задржавају сва својства до два месеца након истека рока, као што су житарице, слаткиши, уље…

Производе са ограниченим и кратким роком трајности, попут млечних производа, свежег меса и рибе, уопште не би требало конзумирати после истека прописаних рокова.

Хрватско Министарство пољопривреде представило је План спречавања настајања отпада од хране и истакло важност одговорне производње и потрошње како би се смањило бацање и повећало поклањање хране у добротворне сврхе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »