Весић: Нови закон за модернији и уређенији Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је најважнија измена коју доноси Закон о главног граду, чије је измене данас усвојила Скупштина Србије, децентрализација града и да је план надлежних да се до краја јуна или најкасније до средине јула усвоји нови Статут града Београда.

Весић је навео да је задовољан што је парламент усвојио измене тог закона, који је, каже, резултат једногодишњег рада Града и ресорних министарстава, а сви су заједнички нашли боља решења за функционисање града.

„Захвални смо председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, министру за државну управу и локалну самоуправу Бранку Ружићу и председници Скупштине Маји Гојковић што су подржали Град како би био донет овај закон који ће омогућити да се наш град брже и боље развија“, навео је Весић. Он је истакао да је најважнија измена коју ће донети нови закон о главном граду, децентрализација. Он је навео да је Статутом града из 2011. године, који је донела бивша градска власт, град потпуно централизован, чиме су београдске општине, приградске и градске, сведене на ниво месних заједница.

„Нажалост, општине Младеновац, Лазаревац, Врачар или Стари град имају мање овлашћења него било која мала општина у Србији, што није нормално и отежавало је функционисање града. Али, то је била политика наших претходника“, рекао је Весић. Истакао је да је политика садашње власти да се изврши децентрализација града, али не на уштрб ефикасности и појаснио да ће законом Београд бити подељен на две зоне – градску и приградску.

Седам приградских општина ће бити у приградској зони, а 10 градских у градској, рекао је Весић и истакао да ће и приградске и градске општине имати много већа овлашћења него што имају данас. Једна од најважнијих промена је то што ће 10 градских општина убудуће вршити легализацију до 400 квадрата и издавати грађевинске дозволе до 1.500 квадрата.

Приградске општине ће вршити легализацију до 3.000 квадрата и издавати грађевинске дозволе до 5.000 квадрата, појаснио је Весић. Он је навео и да ће приградске општине добити право да ван плана генералне регулације доносе урбанистичке планове, уз сагласност Града, што ће им омогућити да се брже развијају и боље привлаче инвеститоре. Осим тога, додао је, закон ће омогућити да приградске општине, уз сагласност града, имају своја јавна предузећа, као и да град своје изворне надлежности може да пренесе на приградске општине, што до сада није био случај.

„Овим законом ћемо преузети читав низ овлашћења. Добићемо пољопривредну инспекцију, добићемо овлашћења у образовању, спорту, овлашћења када су у питању сплавови“, рекао је Весић.

Закон, додао је, представља неку врсту усаглашавања са низом ресорних закона који су у међувремену донети, као што су Закон о јавној својини, Закон о запосленима у државној управи и локалној самоуправи… Весић је истакао да се децентрализација неће завршити тиме што ће приградске и градске општине добити већа овлашћења.

Децентрализација ће, каже, бити готова када општине, поготово приградске буду кренуле да праве услужне центре, како би највећи део посла који грађани треба да обаве у општини могли да обављају у насељима који су део те општине.

„Ми ћемо инсистирати да општине наставе своју децентрализацију и да преносе део надлежности на услужне центре како би грађани заиста тамо где живе могли да завршавају највећи део посла“, навео је Весић.

Закон о главном граду је велики догађај за Београд, истакао је он и додао да је тиме омогућено да се власт врши ближе грађанима.

„Наш план је да до краја јуна, најкасније до средине јула, јер постоје рокови које предвиђа закон, усвојимо нови Статут града Београда, који ће још детаљније разрадити поделу надлежности и све остало што постоји у Закону о главном граду. То значи да ћемо већ овог лета имати другачију организацију града Београда“, закључио је Весић.

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »