Селаковић: циљ акције Приштине је «утеривање страха у кости српском народу».

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић рекао је да циљ акције Приштине на северу КиМ није био борба против корупције и организованог криминала, већ «утеривање страха у кости српском народу».

Никола Селаковић и Александар Чепурин (Фото :Лола Ђорђевић)

Селаковић је за РТС рекао да смо већ дуже времена сведоци оваквих провокација и различитих покушаја Приштине да оствари свој суверенитет на северу КИМ.

Такође, указао је да Приштина сталним провоцирањем Београда, а нарочито Срба на северу КИМ, жели да нас уведе у своју игру која би по њиховом плану и плану њихових спонзора Србију довела на «танак лед», и да нам се, по њиховој замисли, обије као бумеранг.

«Председник је јасно рекао ономе ко уме да тумачи политичке поруке, шта је наша позиција и шта значи то да ништа неће бити исто. Мислио је на то да се Албанци на овоме неће зауставити», рекао је Селаковић.

Оценио је и да данашњи потез Приштине само сведочи о ономе што је председник Србије говорио, а то је да они који нас упућују на замрзнут конфликт као на једно од решења, треба да знају да први ко неће замрзнут конфликт јесу сами косовско-метохијски Албанци.

«Не бих волео да буде истина ово што ћу рећи, али чини ми се да се неће смирити док не остваре неке своје интересе и циљеве које су зацртали. На томе имају само једну препреку. Та препрека је Србија коју води Александар Вучић који им очигледно смета», нагласио је Селековић.

Он је подсетио и да је председник у својим наступима од јесени прошле године врло јасно рекао који су оквири наше државне политике када је у питању застита народа на КИМ.

«Република Србија ће штити свој народ, али се искрено надам да нећемо доћи у прилику да гледамо тај сценарио», рекао је Селаковић.

Према његовим речима, Приштини највисе смета сто изостаје наша реакција која би била изазвана срцем, а не главом и да наставе да са утеривањем страха и притиска на преостале Србе да напусте своја огњиста, а како би Србија изгубила и последњи аргумент за борбу за своју земљу и свој народ.

Показало се да је председник у правом тренутку говорио о томе и показало се да је добро проценио шта ће се дешавати, рекао је Селаковић.

Подсетио је да је Вучић пре 10 дана најавио да Приштина планира да изврши упад на север, под фирмом наводне борбе против корупције лишавања слободе наших сународника на КиМ.

Он је навео и да је досадашње искуство показало да одређене државе имају утицај на Пришитну, као и да није разочаран реаговањем ЕУ.

«Да тој изјави избришете датум најмање 10 истих изјава можете да нађете када год је Приштина покушавала да демонстрира своју силу и да омеђи интегритет и на северу, сваки пут је најцесће од званичника ЕУ долазила реченица — позивамо обе стране на уздржаност», навео је Селаковић.

Он је истакао и да ће у историји српског парламентаризма председник Вучић остати записан по томе сто никад није бежао од свог народа, и скупштине у којој је увек био спреман да појасни своју позицију, да појасни своју политику и како види даљи наставак ситуације.

Селаковић је оценио да је вођена добра дебата у скупштини између Вучића и појединих посланика из опозиционих странака, али д аје било и оних који су на «фашитички начин покушали да га спрече да уђе», помињући и реакцију Раде Трајковић.

«Она је данас напала председника што је осудио акцију Приштине, напала га што је није подржао», навео је Селаковић, додајући да је невероватно када имате бруталну акцију хапшења имати такву реакцију.

«Грађани Србије знају да имају одговорног председника, коме могу да верују и који води озбиљно рачуна о нашим државним и националним интересима и уверен сам да ће тако и наставити», поручио је Селаковић.

Указао је да је озбиљна политика коју води председник и влада довела до тога да смо ојачали међународни углед, да смо економски постали значајно снажнији и да смо војно значајно јачи него 2003, 2008. или 2012.

«Нису то мале ствари», сматра Селаковић.

генерални секретар председника Републике Никола Селаковић (Фото: Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, наша позиција и даље је веома тешка, из низа разлога, зато што немамо од 1999. своје ефективне органе власти, војску и полицију.

«Наша позиција је тежа зато што су Албанци на КИМ прогласили сецесију, а најмоћније државе Запада то признале. Наша позиција тежа је зато што је некоме пало на памет 2009. а тај је био председник Србије, да питање КиМ пребацује из СБ УН на ЕУ где је наша позиција много слабија», оценио је Селаковић.

Он је истакао да Вучић покушава грчевито да се бори да заштити наше интересе и успео да врати ту тему на међународни дневни ред, а ко га напада за издају, преноси Танјуг.

«Ко га напада? Они који нису радили ништа у ситуацијама када смо као држава могли да радимо много више», закључио је Селаковић.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »