Руски новинар из украјинског затвора: Зашто сам ухапшен

Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински објаснио је у писму медијима зашто сматра своје хапшење незаконитим.

У писму се наводи да је његово хапшење незаконито, јер је „базирано на апсурдним и лажним оптужбама“ Службе безбедности Украјине.

Вишински је подсетио на закључке СБУ: ресор је саопштио да је 15. маја 2018. године, на дан хапшења, уредник портала објавио чланак „Напад на УПЦ. Ко је крив за одбацивање аутокефалности“ и да је то учинио „у интересу Русије — са циљем да јој помогне у борби против добијања аутокефалности украјинске помесне цркве“.

„Простим речима, СБУ тврди да ме је ухватила на делу, у тренутку када је на сајту објављен чланак. Ја, као ’рука Москве‘, тим чланком сам покушао да онемогућим добијање томоса о аутокефалности украјинске помесне цркве“, навео је новинар.

Како објашњава Вишински, чланак је био написан из отворених извора.

У тексту су, према његовим речима, представљене две тачке мишљења. Између осталог, украјински експерт Дмитриј Корнејчук је изражавао скепсу поводом добијања аутокефалности и сматра да власт већ припрема објашњења, зашто не. Синод украјинске неканонске структуре, како наглашава Вишински, говори о спољном мешању у тај процес.

Вишински је у писму навео и податке експертизе проблематичног чланка коју је урадио украјински научно-истраживачки институт за специјалну технику и судске експертизе СБУ.

Како су експерти закључили, чланак не садржи ништа незаконито. У њему нема изјава поводом промене граница, нису откривени ни знаци антиукрајинске пропаганде, комунистичких, националсоцијалистичких тоталитарних режима.

Кирил Вишински је у затвору у Кијеву од 15. маја прошле године због оптужбе за државну издају, али и због сумње да је подржавао самопроглашене републике Доњецка и Луганска.

Руски председник Владимир Путин је, коментаришући његово хапшење, рекао да је та ситуација без преседана, те да је Вишински ухапшен искључиво јер је обављао своју професионалну дужност новинара, те је затражио од кијевских власти да га ослободе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »