Ректор руског МГИМО: Русија је једносмислено на страни СрбијеИзразили смо солидарност са председником Србије, рекао је новинарима Ректор Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Анатолиј Торкунов пре свог предавања на Правном факултету у Београду.

Посета Торкунова се поклопила са јучерашњим заоштравањем на Косову и Метохији, што је наравно утицало на ток његових званичних састанка, као и на одређене делове предавања на Правном факултету.

«Састанак је био веома занимљив. Морам да кажем да је председник био веома забринут, али препу решимости», рекао је Торкунов.

Подсетимо, ректор МГИМО борави у посети Београду поводом успостављања блиске сарадње Београдског универзитета и једног од два најпрестижнија универзитета у Русији — МГИМО.

Ректор чувеног руског Универзитета МГИМО: Русија је једносмислено на страни Србије

Торкунов се осврнуо и на актуелно стање на Балкану и у Србији у светлу тренутне конфронтације великих сила на светској сцени, рекавши да се тај конфликт свакако прелива на „треће земље“.

„Поједине велике земље, посебно наши такозвани партнери, настоје да активно користе земље које се граниче са Русијом, али и Србијом, како би извршили непосредан утицај. Стварају проблеме, узбуне — није случајно што косовски лидери стално понављају да је уз њих Америка и није случајно што у кабинетима косовских политичара свуда стоје америчке заставе“, нагласио је.

Комплетно предавање је доступно на Јутуб каналу NewsFront на руском језику.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »