Ракић: Нећемо отићи, јер одавде нема назад

Представници Срба са севера и Канцеларије за Косово и Метохију истакли су  да ни последња брутална акција Приштине неће отерати Србе из покрајине и пренели поруку да ће Србија да их заштити.

Председник Српске листе Горан Ракић (Фото : Лола Ђорђевић)

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Горан Ракић рекао је да поред терора који спроводе Албанци боле и «пуцњи у леђа» који долазе од појединих српских опозиционих лидера.

«Молимо вас не пуцајте нам у леђа, јер овде живе наша деца», рекао је Ракић у специјалној емисији на ТВ Мост.

Ракић је истакао и да је на сваки позив на мир који долази из Београда одговор Приштине «брутална акција и терор над голоруким народом».

Позвао је грађане све четири општине на северу Космета да што масовније дођу данас у подне у центар Косовске Митровице, одакле ће, како каже, сви заједно послати поруку «да се нисмо уплашили, да нећемо отићи, јер одавде нема назад».

Потпредседник Српске листе Игор Симић (Фото : Лола Ђорђевић)

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да је симптоматично да се овако брутална акција спроводила када су грађани, како каже, такорећи обезглављени, јер су политички представници били у Београду где се разговарало како да се сачува мир на овим просторима и да се гради будућност и за Србе и за Албанце.

Очекивао је, како је истакао у емисији ТВ Мост, јаснију реакцију међународне заједнице која је, «нажалост ћутањем показала да ми морамо да уз своју државу градимо мир».

Наша држава је уз нас, нагласио је Симић, додајући да је то и порука председника Србије да нико неће дирати српски народ.

Подршку државе Србије Србима на Космету пренео је и заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић који је рекао да се насиљем покушава створити страх код Срба.

«Ипак, Срби знају да је свака окупација тешка, али исто тако знају да ниједна окупација није трајала вечно па неће ни ова», нагласио је Јовић.

Боље да седнемо и да се договоримо, јер ми нисмо за рат, поручио је Јовић Албанцима.

Директор Клиничко — болничког центра у Косовској Митровици доктор Милан Ивановић рекао је да је више него очигледно да је коначни циљ Албанаца етничко чишћење Срба, додајући да се «зато морамо понашати одговорно».

Чврсто сам уверен да наша држава и председник Александар Вучић мисле и рачунају на нас и добили смо чврсте гаранције да ће заштити свој народ на КиМ, навео је Ивановић.

Градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић каже да је у Зубином Потоку јуче било право ратно стање.

«Ми смо бранили, а постављањем барикада и паљењем гума хтели смо да покажемо да не желимо да нас хапсе и бију. Нама треба мир и суживот са Албанцима, али овакве акције не воде ка томе», рекао је он, додајући да ухапшени Срби из Зубиног Потока немају никакве везе са криминалним радњама које им се стављају на терет.

Заменик министра косовске полиције Милан Радојевић је нагласио «да не може да пронађе оправдање за овакву акцију без обзира што се води под плаштом борбе против корупције».

Уколико је постојала сумња да су починили било какво кривично дело, зашто је то морало да се уради са седамдесет оклопних возила, наводи Радојевић.

Према речима градоначелника Лепосавића Зорана Тодића, у овој општини је ухапшено седам припадника пограничке службе од којих су три жене и четири мушкарца.

Како је рекао, ова акција нема за циљ борбу против корупције, већ да заплаши и протера Србе са КиМ.

«Ми смо решени да останемо, а то можемо само са нашом државом Србијом», нагласио је Тодић, подсетивши да је и у претходном периоду било пуно тешких тренутака и да их је тада сачувала слога и јединство.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић сматра да је Приштина овом акцијом желела да покаже Србима који живе на КиМ али и Београду да српски народ није пожељан на КиМ.

Јанковић је апеловао на међународне снаге, пре свега Еулекс и Кфор, да заштите српски народ, јер је то, како је истакао, њихова мисија и задатак.

Поруку Србима да држава Србија неће дозволити никакав погром или олују о којима звецкају у Приштини пренео је заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев који је одао признање српском народу на трпељивости и разумевању ситуације.

Како је рекао, српски народ и држава Србија је учинила све да ствари води путем мира и компромиса.

Имамо снаге, воље и одлучности да ако затреба победимо, закључио је Козарев за ТВ Мост.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »