Poziv Inicijative umetnika ustanovama povodom Konkursa za finansiranje umetničkih dela

Wednesday, May 29, 2019 – 03:30 to Friday, June 28, 2019 – 23:45

Inicijativa umetnika pozvala je i ove godine ustanove kulture, obrazovanja, zdravstva i ostale ustanove koje nameravaju da učestvuju na Konkursu za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti u 2019. godini da raspišu interne javne pozive umetnicima (konkurse) za prijavu projekata i umetničkih radova za otkup.

Navodeći da su analizom rezultata prethodno sprovedenih konkursa za finansiranje umetničkih dela i na osnovu razgovora sa kolegama umetnicima, uočene prevashodno primedbe u vezi sa transparentnošću procedure i mogućnošću slobodnijeg i šireg pristupa konkursu većeg broja različitih umetnika, Inicijativa umetnika tim pozivom nastoji da upozna Ministarstvo kulture i informisanja i javnost tim problemima kako bi se došlo do adekvatnijih rešenja za raspisivanje budućih konkursa i ostvarivanje opšteg interesa – izbora najznačajnijih umetničkih dela.

Ustanove su pozvane da raspišu interne konkurse na osnovu Konkursa za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2019. godinu, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja 15. maja.

Pored predloga koje bi ustanove inače, prema sopstvenoj odluci, slale Ministarstvu kulture na Konkurs, Inicijativa umetnika smatra da je vazzno da svaka institucija otvori i svoj interni konkurs i tako omogući svakom umetniku da ravnopravno i transparentno ponudi svoje projekte i radove za otkup.

U prilogu su modeli javnog poziva, koje je moguće prilagoditi sopstvenim uslovima.

Ustanove su pozvane da interne konkurse objave na svom zvaničnom sajtu i Fejsbuk stranicama ukoliko ih poseduju, kao i da proslede portalu SEEcult.org (info@seecult.org, redakcija@seecult.org) i pošalju na svoje mejling liste.

Budući da je Konkurs Ministarstva kulture i informisanja otvoren do 28. juna, ustanove su zamoljene da što pre objave javne pozive i daju rok umetnicima za slanje ponuda kako bi do kraja Konkursa Ministarstva kulture i informisanja imale vremena da pripreme konkursnu dokumentaciju.

Inicijativu umetnika čine: Anica Vučetić, Mirjana Denkov, Nina Todorović i Dragoslav Krnajski.

*Model javnog poziva – ćirilica

*Model javnog poziva – latinica

(SEEcult.org)


Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »