Немачки званичник позвао Немце да носе јеврејске капе

Комесар за антисемитизам у Влади Немачке Феликс Клајн апеловао је на Немце да у суботу носе мале капе, кипе, којима јеврејски верници покривају теме, док је пре неколико дана позвао Јевреје да избегавају ношење тих капа у јавности због пораста броја антисемитских напада у Немачкој.

REUTERS/Thomas Peter 

Клајн је у изјави коју преносе израелски медији навео да би требало носити кипе да се покаже солидарностс Јеврејима и позитиван став о различитисти и слободи вероисповести.

У суботу се обележава Дан Ал-Кудс, када је Израел освојио источни Јерусалим у Шестодневом рату 1967. године.

Палестинске групе организују тим поводом протест да покажу противљење израелској окупацији.

«Позивам све грађане Берлина и свуда у Немачкој да носе кипе у суботу када ће се агитовати против Израела и против Јевреја на Дан Ал-Кудс (Дан Јерусалима)», рекао је Клајн.

Комесар је такође позвао народ у Немачкој да тог дана учествује у произраелским митинзима.

Његово упозорење у прошлу суботу упућено Јеврејима да не носе кипе на јавним местима због пораста антисемитских злочина у Немачкој изазавало је буру реаговања.

«Жао ми је што кажем да не могу да препоручим Јеврејима да носе кипе свуда у Немачкој”, рекао је тада Феликс Клајн, а његову изјаву као и ову данашњу пренела је медија група Функе.

Председник Израела Рувен Ривлин саопштио је да је дубоко шокиран том првом изјавом.

“Ми се нећемо никада потчинити, никада спустити поглед и никада нећемо дефетизмом реаговати на антисемитизам, и очекујемо и тражимо да наши савезници делују на исти начин“, додао је израелски председник.

По званичним подацима се број антисемитских злочина у Немачкој повећао за 10 процената: са 1.504 у 2017. на 1.646 у 2018. године.

Број случајева који се сматрају насилним повећао се у истом период са 37 на 62.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »