Небојша Човић о реакцији Београда: Могло је да се иде и корак даље

Некадашњи шеф Координационог тела за Косово и Метохију Небојша Човић сматра да је тешко доћи до решења за питање јужне српске покрајине док је у Приштини «популистичка елита». Очекује да ће се наставити са провокацијама, чији је циљ дестабилизација, стални притисак на Србе и њихово исељавање.

Небојша Човић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је јучерашња акција косовских специјалаца наставак свега што је зацртано у Приштини уз помоћ одређених међународних структура.

«Тешко ће се доћи до решења са овако популистичком елитом у Приштини. Мислим да већу казну Албанци и остале националности нису могли да доживе, него да имају такво руководство», рекао је Човић.

Указује да план за евентуално понављање оваквих догађаја не може бити јаван и превише медијски експониран, али да је очигледно да ће се ићи ка провокацији.

«Ово је класичан покушај замене теза. Немамо ништа против борбе против организованог криминала и корупције, али када се види та сила, бруталност, оклопна возила на улицама, јасно је шта се желело постићи – циљ је дестабилизација, стални притисак на Србе и њихово исељавање», навео је Човић.

Сматра да је потез Београда о подизању борбене готовости «био у реду», али да је могло да се иде и корак даље – да се тешко наоружање пошаље на административну линију.

«То није лупање у добош и призивање рата, то је показатељ којим одвраћате од оваквих ситуација. Србија треба да покаже да има максималан степен озбиљности и да може силу да примени», објаснио је Човић.

Сматра да су Срби изненадили приштинске власти опстанком и истрајношћу и да треба да се ојачају српске енклаве.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »