Лавров: Криза на КиМ због попустљивости Запада

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је у Љубљани да је криза на Косову и Метохији изазвана попустљивошћу ЕУ и НАТО-а према властима у Приштини. Лавров је истакао и да то што Приштина не реализује раније постигнуте договоре, пре свега договор о формирању Заједнице српских општина, показује да је ЕУ беспомоћна.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

«Власти у Приштини се не придржавају онога што се захтева од њих на основу Резолуције 1244 СБ УН и што је у складу са оним обавезама договореним кроз дијалог Београда и Приштине, под окриљем ЕУ», рекао је Лавров на заједничкој конференцији са шефом словеначке дипломатије Миром Цераром, преноси Тас.

Он је, поводом јучерашњег инцидента на северу Косова, рекао да су кризу изазвали они који желе да од Балкана направе «санитарни коридор» према Русији.

«Што се тиче догађаја у Косовској Митровици, такве провокације одговарају онима који желе да од Балкана створе санитарни коридор према Русији», рекао је Лавров.

Како је рекао, за постизање тог циља све земље региона морале би бити «увучене у НАТО».

«Као што видимо, Србија се присиљава на пристанак. Косовска независност биће формализована и то ће отворити пут за приступање више територија Западног Балкана НАТО-у», рекао је Лавров.

Он је рекао да је о свему томе разговарао данас са Цераром.

«Видели смо да Словенија, иако је чланица НАТО-а и ЕУ, не подржава идеју санитарних чворова», рекао је Лавров и додао да је Словенија за превазилажење постојећих препрека, а не за стварање нових линија поделе у Европи.

Лавров је додао и да то што Приштина не реализује раније постигнуте договоре, пре свега договор о формирању Заједнице српских општина, показује да је ЕУ беспомоћна.

«Договор о формирању ЗСО постигнут је пре неколико година, а недостатак напретка о том питању показује и конфронтацију политика приштинских представника и већим делом, беспомоћност ЕУ», рекао је Лавров.

Церар је оценио да ће операција специјалних снага на Косову имати озбиљних последица у односима Приштине и Београда.

Он је додао и да Словенија, као чланица ЕУ и НАТО-а, тежи стабилности међународне заједнице, посебно у региону, односно на Западном Балкану.

Церар: Уздржите се од акција које могу прекинути дијалог

Словенија се противи акцијама које могу ометати дијалог између Београда и Приштине, саопштио је словеначки министар спољних послова Миро Церар.

«Акција косовске полиције неће имати дугорочне ефекте само по Приштину и Београд, већ и за цео регион у ширем смислу», нагласио је Церар после састанка у Љубљани са шефом дипломатије Русије Сергејем Лавровом, пренео је Тас.

Објаснио је да Словенија подржава стабилност на Балкану, као и дијалог између Београда и Приштине, и позвао на уздржавање од акција које прете да униште могућност за дијалог.

Лавров: Курц је жртва модерног феномена «русофобије»

Канцелар Аустрије Себастијан Курц, чија је влада срушена 27. маја, постао је жртва антируске кампање, оценио је Сергеј Лавров.

«Русофобија је модерна данас, од старије браће се могу добити позитивни поени, и за све се може кривити Русија», објаснио је Лавров, пренео је Тас.

Вреди споменути, навео је Лавров, да су независни медији са Запада прво рекли да је девојка са видео-снимка који је довео до оставке председника десничарске Слободарске партије Аустрије и вицеканцелара Рускиња, потом су почели да говоре да је са руског говорног подручја, и то су непрестано спомињали.

Када је коначно откривено да се ради о девојци из БиХ, западни медији је више нису толико спомињали, објаснио је Лавров.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »