Јоксимовић: Извештај ЕК констатује напредак Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Извештај ЕК укупно гледано констатује напредак Србије, да ни у једној области није констатовано да је било назадовања, што је позитивно, и сматра да је Србија у периоду на који се односи Извештај о напретку урадила више него што је нотирано.

“Надам се да ће државе чланице које буду анализирале овај Извештај наћи елементе да се до краја јуна отворе нека поглавља за која смо спремни. То би било једино објективно и очекујем према Извештају да буду отворена два поглавља”, рекла је Јоксимовић на конференцији за медије након што је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици предао Извештај о напретку премијерки Ани Брнабић.

Према речима министарке, овогодишњи Извештај је бар у две ствари специфичан, а прва зато што је толико био далеко од оних на које се односи, односно што су га све земље региона добиле у потпуности тек у 13.00 часова.

Друга ствар која је врло важна јесте чињеница да су у две или три области дате политичке оцене, каже Јоксимовић и истиче да политичким оценама није место у Извештају, јер перцепције и политичке оцене врло често замуте чистоћу чињеница, а чињеница је да је Србија у претходних годину дана урадила више него што је констатовано у овом Извештају.

“Постоји читав сет области који су на објективан начин вредноване, негде има мање напретка, негде више, углавном је констатован напредак у свим областима, осим за стање у медијима и слободи изражавања, где се наводи да нема напретка, иако су коректно побројане све активности које смо у претходном периоду урадили, а које су биле предмет критике у претходном извештају због које смо, прошле године, добили оцену да нема напретка”, навела је Јоксимовић.

Како је навела, медијска стратегија, решавање случаја убиства Славка Ћурувије, али и ефикасност државних органа и надлежних институција у процесуирању оних који нападају и прете новинарима, све је то коректно нотирано, али је остала оцена да нема напретка, што је за њу “збуњујућа методологија закључивања”.

“Друга област где се по мени политичка оцена уноси јесте оцена рада парламента, а где је наведено да нема иницијативе владајуће коалиције за међустраначки разговор и сарадњу. Међутим, такође је констатовано да је председница Народне скупштине упутила позив представницима дела опозиције да учествују у размени мишљења, али истовремено није констатовано да је део опозиције одбио ту иницијативу. Сматрам да оваква врста оцене, по мени, није избалансирана и није јој било места у Извештају”, навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, оцењено је да је у борби против корупције постигнут ограничени напредак првенствено кроз усвајање Закона о борби против корупције и решавању неких случајева и констатовано да је потребна додатна политичка воља. Констатовано је да по питању националних мањина и мањинских права Србија јако добро стоји.

Јоксимовић наводи да је као добар напредак оцењен и континуирани напредак у регионалној сарадњи, као и за поглавље 24 где је Србија посебно похваљена за понашање и учешће у решавању мигрантске кризе и садашње позиције по том питању, као и да су испуњене све препоруке из ФАТФ акционог плана, које би требало да до краја јуна скину Србију са сиве листе ФАТФ.

“Економски критеријуми су изузетно добри, свуда је констатован солидан напредак, а и за правосуђе је оцењено да постоји напредак”, навела је Јоксимовић.

Како каже, за процес дијалога Београда и Приштине углавном је до сада био наратив који је био исти за Србију и такозвано Косово, али је овога пута ЕК навела да је увођење такси од 100 одсто разлог што је дијалог заустављен и наглашено је да је Србија остала посвећена дијалогу и да није узрочник застоја.

“Очекивали смо да у том делу дође и до већих осуда. Чули смо да је такозвано Косово позвано да укине таксе, али тога нема у нашем извештају”, рекла је Јоксимовић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »