Џонсон иде пред суд, лагао у кампањи за „брегзит“?

Један од фаворита за новог премијера Велике Британије Борис Џонсон мораће пред судом да одговара на оптужбе да је лагао у вези са „брегзитом“, када је рекао да ће Британија бити богатија за 350 милиона фунти недељно када изађе из ЕУ.

Окружни судија Марго Колман пресудила је да ће бивши министар спољних послова и градоначелник Лондона морати да одговори на наводе да је починио три прекршаја за непрописно понашање у јавној служби.

Колманова је, у писаној пресуди, навела да те оптужбе нису доказане, али да сматра да би Џонсон требало да буде прелиминарно саслушан и да ће случај потом бити прослеђен Краљевском суду, преноси Ројтерс.

Тужбу је поднела група „Брегзит правда“, тврдећи да је Џонсон свесно износио лажне податке о трошковима британског чланства у ЕУ пре референдума и избора 2017.

„Током оба наведена периода, окривљени је непрестано лагао и обмањивао британску јавност у вези са трошковима британског чланства у ЕУ, изричито наводећи, одобравајући или закључујући да то износи 350 милиона фунти недељно“, наводи та група у случају против Џонсона, жестоког заговорника „брегзита“.

Џонсонов адвокат каже да је овај случај покренут искључиво из политичких разлога.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »