Вучић: Смисао упада на север КиМ заплашивање српског народа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у акцији специјалне јединице НЈСО, бивше Росу и ФИТ, ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности на северу КиМ, махом припадника косовске полиције, да је реч о покушају потпуне криминализације нашег народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад.

Вучић је у Скупштини Србије рекао да су до сада на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, док више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин поток.

„До сада је ухапшено 23 лица српске и бошњачке националности, на територији три општин,е Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд имао сазнања да ће се то догодити и да је домаћој и међународној јавности и представницима ЕУ још 17. маја ове године предочено да албанци припремају хапшење више десетина лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала и корупције, што ће изазвати велику узнемиреност и страх код Срба.

Вучић је рекао да је и даље веома тешко стање у Зубином Потоку где се ненаоружани Срби супростављају припадницима албанских екстремистичких група одевених у униформе.

„Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муниуцијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супроставе јединицама ФИТ, Росу и ЊСО“.

Како је рекао, у току је премлаћива Срба код техничке сксоле у Зубином Потоку и упади у куће, а када не пронађу никог – онда све ломе.

„На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албнаци ће за повређене од каменцице рећи да су рањени, У Косовској Митрови су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их младић Срби гађали акменицама“, додао је Вучић.

 

Смисао упада на север да се заплаше Срби

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је јутрос ступио у контакт са бриселском администрацијом поводом догађаја на северу КиМ, а да су им они одговорили да је реч о полицијској акцији против организованог криминала и корупције.

„Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! То је оксиморон“, приметио је Вучић, обраћајући се у Скупштини Србије.

„Више пута смо упозоравали ЕУ и јутрос смо ступили у контакт с њима, бриселском администрацијом, онима који су посредници у дијалогу, и упознали их са ситуацијом“, рекао је Вучић. Додао је да су по ко зна који пут рекли оно на шта је Београд упозоравао у Бриселу током дијалога, а тиче се уласка на север оних који тамо немају шта да траже.

„Рекли су нам да је у току полицијска акција против криминала и корупције. Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! То је оксиморон“, рекао је Вучић.

Вучић је уверен да ће бити ухапшено и пет Албанца, да би се доказало да је реч о борби против организованог криминала.

„Цео смисао упада на север јесте да се заплаши српски народ“, рекао је Вучић и додао да су људи узнемиренији више него икад.

„Разговарали смо са представницима нашег народа, то су људи, стари вукови, навикли на борбу, али по први пут сам осетио дозу веома високе узнемирености и бојазни да овакве акције могу да се наставе“, рекао је Вучић.

 

Војска ће заштити народ ако га нападну

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић. Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

„Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ“, рекао је Вучић. Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

„Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живи наш народ – нећемо“, рекао је Вучић.

 

На КиМ приведен и један руски држављанин

Председник Александар Вучић пренео је данас у Скупштини Србије да постоје информације, које су још непотврђене, да је претучен и приведен и један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.

Српске власти су о томе упознале надлежне органе руских државниг власти, додао је председник.

„Претукли су га и привели да би се, ако је информација поуздана, највероватније да би се додворили онима који су целу акцију одобрили“, рекао је Вучић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »