Вучић: Чуваћемо мир по сваку цену

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после данашње акције специјалне косовске полиције на северу КиМ ствари више неће бити исте и да ће Србија имати другачији однос према албанским преговарачима и свима који су се данас „правили блесави“.

Вучић је у обраћању новинарима, по завршетку седнице парламента о КиМ, рекао да сутра сигурно нећемо рећи за то што се догодило – „пуј пике не важи“.

„Биће другачији однос према албанским преговарачима и онима који су се данас правили блесави и говорили да је у питању борба против корупције или се у првом тренутку нису ни јављали. Јавили су се тек када су схватили да смо врло озбиљни у намери да сачувамо свој народ“, рекао је Вучић.

Каже да је у парламенту представљен озбиљан и исцрпан извештај о КиМ који је одговорно сачињен.

„Још један тежак дан је за нама који говори о намерама албанских властодржаца и оних који их подржавају. То што су причали да је у питању борба против корупције је смешно. Број ухапшених Срба говори довољно, ваљда испада да су Срби генетски 14 пута већи криминалци од Албанаца. То баш и нема неког смисла, а о ономе шта су оставили у Зубитном Потоку не треба посебно говорити“.

Додао је да ситуација није ни мало лака, али да ћемо нашом одлучношћу и вером у себе и озбиљношћу целе државе и храброшћу нашег народа на КиМ још више марљивије радити за безбедност Срба на КиМ.

„Да будемо способни да гарантујемо сигурност и безбедност нашем народу на КиМ“, нагласио је председник.

Додао је да је задовољан током расправе пошто је чуо раличите врсте примедби за које је знао да немају реалног основа.

„Добро је да је целокупна јавност могла да се увери у то.“

Вучић је најавио да ће се Срби на КиМ сутра у подне мирно окупити у Косовској Митровици и поручио да ће Србија увек бити уз њих.

 

Не верујем у договор великих сила о КиМ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да би било лакше ако би се велике силе договориле по питању Косова и Метохије, али да сумња да ће до тога доћи.

Вучић је, на питање новинара, после седнице парламента о КиМ, да прокоментарише предлог Бошка Обрадовића да на Косово дође руска војна мисија, подсетио да је Русија била на Косову до 2003.године. Указао је да је Србија независна земља, да поштује и има најбоље односе са Русијом, али и да има сопствену војску.

„Ако би се договориле велике силе било би утолико лакше, али сумњам да од тог посла има нешто“, констатовао је он.

На критику посланика Ђорђа Вукадиновића зашто је примењивао споразуме које је потписао Борко Стефановић, Вучић је казао да је свашта до сада чуо, али не и овако нешто.

„Био сам срећан што су то рекли. Да је другачији дан насмејао бих се. Замислите када вас неко оптужи што сте поштовали међународне уговоре које је неко раније потписао?!“, рекао је он.

 

Недолазак дела опозиције говори више о њима

То што део опозиције није дошао на седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији више говори о њима, а мој посао је да будем у парламенту, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и навео да је захвалан већини посланика који су били на седници.

Упитан да прокоментарише то што на скупштинској седници није било дела опозиције, Вучић је новинарима после гласања о извештају о КиМ у парламенту, рекао:

„Они су имали телевизоре у својим собама као биоскопе, па да науче нешто и о КиМ. Неки од њих су гледали, неки су на далеким путовањима, уживају у светским метрополама, лепо им је“. Како је истакао, његов посао је да буде у парламенту.

„Срећан сам што нисам изашао из сале ниједног секунда, што сам успео да саслушам све посланике, да одговорим и покажем поштовање према свакоме“, рекао је Вучић. Тако председник, каже он, треба да се понаша, говори и иступа.

„А што се њих тиче, то што нису били, већина посланика је била. Захвалан сам тим посланицима, они који нису били много више су говорили о себи него о мени, о нама или о било коме другом, а понајмање о Србији“, каже Вучић.

Како је рекао, народ ће то свакако умети да оцени на најбољи начин јер је, додаје, народ увек најбољи судија.

 

Нисам говорио о војној интервенцији

Ни у једном тренутку нисам рекао да ће Србија „војно интервенисати“ ако дође до озбиљних сукоба на северу Косова, већ да ће заштитити српски народ, рекао је председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара после седнице парламента о КиМ о томе да је он рекао ће војска интервенисати, Вучић је исправио новинара и истакао да никада није употребио речи војна интервенција и да је пажљиво користио термине.

„Нисам рекао да ће Србија војно да интервенише, рекао сам да је Србија спремна да заштити свој народ, немојте да додајете речи које нисам изговорио. Нећемо да ратујемо, чувамо мир готово по сваку цену, а то готово по сваку цену је – ако неко мисли да може да изврши погром над нашим народом. Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали“, одговорио је Вучић.

Упитан да ли је упознат да по Кумановском споразуму свака интервенција на територији КиМ значи аутоматски рат са НАТО и да ли је Србија спремна да се упушта у тако нешто ако на северу Косова дође до озбиљнијих сукоба, а Вучић је упитао да ли га сада оптужују да је и „ратохушкач“.

„Данима сте ме оптуживали за издају и да не помажем Србима, а малопре су неки, који су протежирани код вас, држали конференцију и рекли да сам издајник и да Руси треба да дођу на Косово, а не само ми. Сада ме оптужујете да ратујем. Јуче сам био издајник, а сада би да ратујем, хајде договорите се шта сам од тога“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да он није неодговаран човек који би Србију довео у тешку ситуацију, нити, каже, неозбиљан да би српски народ на КиМ довео у безизлазну ситуацију у којој би „ставили завежљаје на раме и потрпани на тракторе дошли у централну Србију“.

„Између тога да сам издајник и ратохушкач, што користе сваког дана, лажно и усмерено против мене, ја бирам средину. Један озбиљан и одговоран човек који ће да штити свој народ увек када је потребно, онако како може у складу са међународним правом и законима. Истовремено, да се не бусам у јуначка прса и да не глумим већег хероја него што јесам, као што то раде они који се у вас заклињу“, закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »