Вучић: Бриселским споразумом смо заштитили српски народ на КиМ

Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући у парламенту на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија – Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

„Суштина бриселског споразума је да смо ми спасавали шта се може спасити, и спасили српски народ, а да ништа суштински нисмо изгубили, већ да имамо полицију на северу која треба да заштити Србе, састављену од Срба, коју раније нисмо имали. Тачно је да та полиција ради у оквиру косовског тзв. легалног система, али раније нисмо имали никакаву полицију, већ су Росу и остали могли да вршљају како хоће“, казао је Вучић.

Нагласио је да је то суштинска разлика, пошто се садашња власт по питању КиМ изборила да будемо поштовани од међународне заједнице.

„Да сачувамо углед Србије, да не могу да нас окриве за било шта, а да суштински не изгубимо ништа и да не будемо немоћни онако како смо били апсолутно немоћни у ваше време и у време власти коју сте подржавали“, рекао је председник Вукадиновићу и додао:

“Са друге стране, бивша власт је довела до тога да је, до половине 2012. Влада Србије прихватила и печат са званичном ознаком царине Косова, као и договор о управљању прелазима и јурисдикцију Косова, што је све наследила садашња власт“.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине у парламенту са политичком намером која није наивна и да се управо због тих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ. Нагласио је да је потпуно нетачно да је бриселски споразум издаја и да до њега није било упада Росу на северу КиМ и изнео податак да је јединица Росу управо упала на север 26. јула 2011. године, за време претходне власти.

„Специјалне јединице Росу упадају на север Косова са 19 моторних возила са немаром да остваре пуну контролу на Јарињу и Брњаку и тада је погинуо један припадник те јединице у селу Зупче код Зубиног Потока“, навео је Вучић.

Објаснио је да је актулна власт на основу бриселског споразума добила правни основ да Росу и друге наоружане јединице не могу да иду на север и да сада имамо правни основ на основу којег можемо да тражимо њихово уклањање.

Вучић је прочитао документ из 2011. године који је Србија потписала управо после поменутог упада Росу, у којем се у тачки 2 каже да су се странке договориле за почетак рада заједничког управљања прелазима Јариње, Брњак, Кончуљ, Мутиводе и Мучибаба.

„Изјавили сте нешто што ме је заболело, као и сваког Србина на КиМ, да смо данас много немоћнији него пре 2012. године. Па јесу ли 2004. године на Косову спалили 29 храмова, ломили крстове на црквама, убијали на десетине људи и прогонили на хиљаде њих?“, запитао је Вучић Вукадиновића. Додао је Вучић да „моћна држава“ реаговала тако што је запаљена џамија у Београду и да су представници власти тада заборавили Србе на КиМ.

Када је реч о поштовању Устава из 2006. године, Вучић је подсетио да држава није реаговала када је Косово прогласило независност 2008. године и да су се тадашњи носиоци власти сада сетили тог устава.

„Устав вам сада служи да га мени показујете 11 година пошто су они (Албанци) свој посао завршили“, додао је Вучић.

На примедбе о томе како у парламенту није добра атмосфера и да нема толеранције, Вучић је казао да је Вукадиновић могао да каже све што је хтео, као и да никада у српској историји није био случај да су опозициони посланици спречавали друге посланике да уђу у парламент, иако је било кроз историју случајева и да се посланици посвађају и побију.

„Да ли је та толеранција да окружите Председништво и кажете да не дате мени као председнику да изађе из зграде. Ко сте ви да чупате знакове у овој земљи, да разарате имовину ове земље, ко вам је дао то право?“, запитао је Вучић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »