Торкунов: Боље је десет година водити преговоре, него један дан рат

Ректор Московског државног института међународних односа (МГИМО) Анатолиј Торкунов изјавио је да би за косовско питање требало да се изнађе мирно решење.

«У овом моменту не видим могућност да се проблем решава војним путем. Ипак треба наставити са тражењем мирног решења. Боље је десет година водити преговоре, него један дан рат», рекао је Торкунов на предавању на Правном факултету.

Истакао је да државе блиске Србији никако не желе да виде крв на територији Косова и Метоије и као решење је предложио, како каже, «кинески приступ».

«Када се дешава нешто као јутрос, мора да постоји неки предлог. Такве ствари изазивају емоције, тежњу ка кардиналним мерама, то разумем. У овом случају мислим да треба користити кинески приступ — време ће вам показати како да решите (питање Косова)», навео је Торкунов.

Ректор Московског државног института за међународне односе се претходно састао са председником Србије Александром Вучићем поводом потписивања Споразума о сарадњи Универзитета у Београду и МГИМО, односно Меморандума о стратешкој сарадњи НИС и МГИМО.

Вучић је изразио задовољство због успостављања блиске сарадње Београдског универзитета и МГИМО, јер су се на том угледном универзитету школовале најутицајније руске и светске дипломате. Рекао је да очекује повећање броја студената из Србије који ће високо образовање стећи на МГИМО.

Председник се још једном захвалио за част коју му је тај институт указао додељивањем титуле почасног доктора, приликом званичне посете Москви 2017. године.

Торкунов је предложио да се размотре могућности за установљавање српско-руског дијалога, на нивоу научника, стручњака и других истакнутих личности, а са циљем подршке напорима државних руководстава двеју земаља за јачање сарадње у различитим областима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »