Светске агенције о догађајима на северу Косова

О догађајима на северу Косова извештавају и светске агенције. Трупе Србије у приправности након «упада» РОСУ на северу Косова, наводи АП. Акција Приштине подигла међуетничке тензије, наводи «Анса». «Тас» преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Космета. У току је «анти-шверцерска» акција у делу Косова који је насељено претежно Србима, наводи «Ројтерс».

јединице РОСУ

Анса преноси да су рано јутрос на северу Косова, насељеним већинским српским становништвом, специјалне полицијске јединице РОСУ ушле на север Косова и ухапсиле 13 српских припадника косовске полиције, што је, каже италијанска агенција, подигло међуетничке тензије.

Агенција преноси да су се у северном, српском делу Косовске Митровице, огласиле сирене.

Додаје да јутрос нису били познати мотиви хапшења, која су се догодила на тероторији четири општине са српском већином на северу Косова.

Подсећа да је српски председник Вучић претходних дана објавио да се спрема акција полиције на штету Срба и да је затражио од међународних представника и западних земаља да интервенишу код власти у Приштини како би их убедили да обуставе непријатељске акције против српског становништва.

Руска агенција Тас преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Тас преноси да су албанске специјалне снаге притивориле српске полицајце и цивиле.

Додаје да је акција «изазвала гнев косовских Срба».

Српски председник Александар Вучић наредио је пуно стање приправности српских трупа, након извештаја да је косовска полиција ушла на север Косова и ухапсила више особа, јавља АП.

Наводи се да је званичник српске владе Марко Ђурић истакао да је акција косовске полиције осмишљена због застрашивања и протеривања Срба са Косова и представља «не само претњу стабилности, већ и најдиректнију претњу мира».

Ројтерс наводи да је у току «анти-шверцерска» акција у делу Косова који је насељено претежно Србима.

Међу више десетина ухапшених су и Срби оптужених да су шверцовали робу н атериторију Косова. Ројтерс преноси тврдње косвске полиције да су се њени припадници «суочили са оружаним отпором».

Агенција наводи да београдске власти ову акцију виде као покушај Приштине да успостави контролу над севером Косова и указује да је премијерка Ана Брнабић наложила да посебне јединице МУП-а буду у пуној приправности.

Пренета је и изјава Марка Ђурића за РТС, који је упозорио да је циљ приштинских власти да заплаше српски народ и да «посеју панику».

Косовска полиција је, како јавља Ројтерс, навела да је реч о операцији која је започета пре неколико месеци и да се не спроводи само у областима где су Срби већина.

Премијер Рамуш Харадинај је, преноси агенција, позвао Србе на северу Косова да «остану мирни и поштују закон».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »