Лидери ЕУ вечерас бирају председника Европске комисије

Лидери ЕУ окупљају се у Бриселу на вечери на којој би требали да изаберу наследника Жан Клод Јункера на месту председника Европске комисије.

Француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел нису сагласни како треба изабрати наследника Жан Клод Јункера.

Макрон предлаже да се нови председник бира већином гласова посланика, док Меркелова сматра да на ту дужност треба да буде именован «водећи кандидат» из победничке партије.

Макрон је рекао Меркеловој да очекује да на данашњем састанку Савет Европе утврди да механизам за избор «водећег кандидата» не буде аутоматски.

Са друге стране, немачка канцеларка истиче да њени конзервативци и њихови коалициони партнери, социјалдемократе, подржавају идеју «водећег кандидата».

«Желимо да пронађемо решење што пре јер ће Европски парламент заседати у јуну, па је пожељно да до тада добијемо понуду Савета Европе», наводи Меркелова.

Немачка канцеларка и француски председник желе да се процес избора предеседника Европске комисије «иделано заврши » у јуну, преноси Ројтерс, позивајући се на детаље телефонског разговора двоје лидера.

На изборима за Европски парламент Европска народна странка (ЕПП) освојила је највећи број мандата – 179, али да би била део владајуће већине мора да уђе у коалицију са неком другом странком која је освојила довољан број места.

Да ли ће у коалицију ући са другопласираном групом Социјалисти и Демократе (С&Д) не зна се будући да је њен лидер Удо Булман рекао да је конзервативна ЕПП изгубила полтичку моћ на јучерашњим изборима, да не може да тражи као своје право да буде у већини која ће да одлучује о томе ко ће бити нови председник Комисије.

 

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »