Кфор осујетио Тачијев план, а затим му запретио са хапшењем

Откривамо до сада непознате детаље…

Председник тзв Републике Косово Хашим Тачи суочио се са озбиљном претњом КФОР-а да ће завршити са лисицама на рукама, уколико се патријарху Иринеју нешто догоди приликом његове посете Косову и Метохији, сазнаје Еспресо.

Како сазнаје наш портал из извора блиских Приштини Хашим Тачи спремао је са групом екстремиста блиских њему, који су иначе део тзв Војске Косова, да изазове инциденте током посете патријарха Иринеја Косову и Метохији, априла ове године.

— Тачи је желео да изазове инциденте приликом посете патријарха Иринеја Косову. Тиме је желео да испровоцира српско становништво и изазове хаос на северу и да РОСУ наоружан упадне на ту територију и заузме је — открива наш саговорник.

Према његовим речима КФОР је сазнао за овакве планове и осујетио их је.

— Јасно су ставили до знања председнику тзв Косова да имају мандат да и њега ухапсе и да никакву ескалацију сукоба на Косову неће дозволити — каже нам наш саговорник.

Он наглашава да је све било организовано и да је буквално у минут до дванаест читава акција стопирана.

— Наредба за стопирање свега дошла је директно из кабинета Хашима Тачија — каже нам наш саговорник.

Подсетимо почетком априла патријарх српски Иринеј посетио је Косово, Пећ, Пећку патријаршију (где је и требао напад да се изведе), као и Високе Дечане и разговарао са игуманом Савом Јањићем.

Патријарх Иринеј посетио је Косово и, као и више пута досад, подсетио да је «Косово српски Јерусалим» и први пут се јавно успротивио идеји поделе Косова.

— Никаква подела. Не могу да прихватим да Призрен, где сам био више од 15 година, буде у некој другој држави, као ни Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница… То не може да се прихвати у главама, а још мање у срцима. Црква никада није променила став. Овде смо и остаћемо док нас буде. Нека окупирају, као што су урадили, нека је узму, али ми не смемо да је дајемо. То је главно — рекао је Иринеј током последње посете Косову.

Еспресо

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »