Кфор: Људи да остану мирни и да се не плаше

Командант Кфора италијански генерал Лоренцо Д’Адарио је због «политичке осетљивости тренутка» позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља, преноси РТС.

«Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше», стоји у званичном саопштењу Кфора, прослеђеном Танјугу.

Поводом ситуације на Северу КиМ, Кфор саопштава да Косовска полиција спроводи полицијску операцију «широм Косова», на основу налога за хапшење које је издао Суд у Приштини у вези са истрагом о корупцији.

«Кфор потврђује да је ово само полицијска операција и да Косовске снаге безбедности или било које друге војне снаге нису распоређене на северу Косова», стоји у саопштењу које је Кфор проследио Танјугу.

Кфор понавља да наставља да надгледа ситуацију и да је спреман да интервенише, уколико се то захтева, као трећи у линији одговорности, како би гарантовао сигурност за све Заједнице у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Претходно је портпарол Кфора Винченцо Грасо рекао да се операција Косовске полиције одвија по налогу Тужилаштва на целом Косову и да није уперена против Срба, већ против особа оптужених за корупцију и криминал.

«Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом», рекао је Грасо.

Он је прокоментарисао и став српских званичника да Кфор треба да учини нешто по питању акције косовских специјалаца.

«О томе је и раније дискутовано, ми се не мешамо у акције полиције, док нам не затраже да интервенишемо», рекао је Грасо.

 

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »