Ивица Дачић: Упад на север у фокусу у Братислави, ЕУ да предузме мере

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је  да је министрима спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана на састанку у Братислави пренео да је Србија забринута због ситуације на КиМ и чврсто решена да заштити свој народ.

Дачић је рекао да је упад приштинских снага на север КиМ био једна од главних тема на састанку у Братислави.

Већина учесника скупа изразила је, каже министар, велику забринутост, укључујући директорку за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ангелину Ајнхорст.

„Она је и сама рекла да ју је председник Вучић данас звао са жељом да  то пренесе свим осталим факторима, а пошто је она посредник у дијалогу, било је врло битно да се зна да је Србија чврсто решена да заштити свој народ на КиМ“, рекао је Дачић.

Он је додао да је на састанку пренео речи председника Србије Александра Вучића и оно што је једногласно подржано у Скупштини Србије и што је став Владе Србије – да Србија неће дозволити малтеретирање и напад на свој народ који живи на КиМ. Шеф српске дипломатије оценио је да нас овакви инциденти, као што је упад Росу на север КиМ, удаљавају од суштине дијалога.

„Пренео сам нашу забринутост и наше огорчење и нашу чврсту решеност да пошаљемо јасну поруку ЕУ и западним партнерима да морају да предузму све мере да се косовске снаге безбедности што пре повуку са севера Косова“, рекао је министар.

„Србија жели дијалог. Ми желимо да тај дијалог послужи да нађемо компромисна решења и да учинимо нешто што је добро за наше народе у региону, али шест година је прошло од Бриселског споразума, који је проглашаван у то време историјским споразумом, а ми стално имамо, један за другим, неке нове инциденте“, рекао је Дачић.

Ти инциденти, како је нагласио, покривају трагове неспровођења Бриселског споразума, као што је његова имплеметнација у случају формирања Заједнице српских општина и договор на који начин косовске безбедносне снага могу да долазе на север киМ.

Дачић је нагласио да приштинске снаге могу да долазе на север КиМ уз обавештење Кфора и локалних градоначелника из редова Срба.

„Веома смо забринути због овога што се дешава на КиМ и пренели смо ту своју забринутост и решеност да ћемо заштити свој народ ако то буде потребно“, поручио је Дачић.

 

Извор: Танјуг

The post Ивица Дачић: Упад на север у фокусу у Братислави, ЕУ да предузме мере appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »