Харадинај: Међународне безбедносне инстанце су биле свесне наше акције

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај поновио је тврдње да јутрошња акција косовске полиције на северу КиМ није била уперена против српске заједнице, већ наводно против криминала и штавише, тврди да је акција изведена на основу доказа које су приштинским органима доставили Срби.

Он је то рекао у Приштини после акције на северу КиМ, у којој је, према последњим подацима српских служби, ухапшено 28 особа.

Како преноси РТК 2, Харадинај је рекао да је Приштина обавестила међународне безбедносне инстанце које су, како је навео, биле свесне свих параметара ових акција.

Харадинај тврди да јутрошња акција није била уперена против Срба, већ против криминала, шверца и трафикинга, како и да су већину доказа против ухапшених на северу КиМ органима доставили управо српски грађани.

Говорећи о дешавањима у Зубином Потоку, Харадинај је рекао да су специјалне снаге „притекле у помоћ“ полицији која је заустављена барикадама.

Он је рекао да је у Зубином Потоку интервенисала обична полиција, али да су им се придружиле јединице РОСУ, јер су наводно полицајци нападани из ватреног оружја.

„РОСУ је била подршка полицији, која је наишла на намерне препреке постављене од непознатих лица“, навео је Харадинај.

Одбацио је наводе да је косовска полиција користила прекомерну силу, иако признаје да је неколико грађана повређено и ухапшено, међу којима је и један Рус.

На реаговање из Београда је рекао да нико не може у ЕУ уколико подржава криминал и корупцију.

„Када Србија удара на криминал негде у Србији, ми се не жалимо. Видели смо операције српске полиције против група које су повезане са наркотицима и зато бисмо замолили Србију да разуме и да овде не прави разлику“, рекао је Харадинај.

Поводом хапшења руског држављанина, који је службеник УНМИК-а, Харадинај каже да „Косово поштује имунитет представника међународних организација“.

Али, како наводи, уколико неко од њих „угрози безбедност земље, онда органи имају право да спроведу закон који је прописан међународним конвенцијама уз поштовање права, како је предвиђено у овим случајевима“, пренео је Танјуг.

„Нећу се због овог случаја надовезати на агенду Русије која је позната и која предвиђа дестабилизацију региона“, рекао је Харадинај и додао да се „Косово са савезницима успешно бори против такве агенде“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »