Хан ће 29. маја представити извештаје о напретку Западног Балкана

Европски комесар за проширење Јоханес Хан представиће извештаје о напретку за земље Западног Балкана у среду 29. маја на седници Спољнополитичког одбора (АФЕТ) Европског парламента.

Јоханес Хан(фото : Лола Ђорђевић)

Како је објављено на сајту ЕП, седница одбора у Бриселу почиње у 11.00 сати.

Позивајући се на дипломатске изворе, регионална телевизија Н1 је данас објавила да ће Хан на том састанку представити Мишљење Европске комисије о кандидатском статусу БиХ.

Хан је средином маја, у интервјуу за Радио Слободна Европа, најавио да ће Европска комисија приликом објављивања годишњих извештаја о напретку земаља које су у процесу проширења, 29. маја препоручити отварање приступних преговора о пуноправном чланству са Албанијом и Северном Македонијом.

Начелно је било планирано да Савет министара ЕУ одлуку о отварању приступних преговора са тим земљама донесе у јуну, али би расправа могла бити одложена за министарски састанак у јулу, на почетку финског председавања ЕУ, јер је неким земљама потребна и сагласност националних парламената.

Извештаји о напретку који ће бити објављени 29. маја, последњи су годишњи извештаји за Западни Балкан у мандату ове Европске комисије и Јоханнеса Хана као комесара за проширење ЕУ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »