Ђорђе Милићевић на Двадесет другој Посебној седници Народне скупштине о Извештају о Косову и Метохији

Ђорђе Милићевић, председник Посланичке групе Социјалистичка Партија Србије (СПС), на Двадесет другој Посебној седници Народне скупштине о Извештају о Косову и Метохији

Поштовани председниче Републике Србије,

поштована председнице Владе,

даме и господо министри,

ми дефинитивно морамо да наставимо овај пут, ма колико овај пут био тежак, ни мало лак, и ма колико нам се овај пут не свиђао и да при томе будемо отворени и реални, пре свега сами према себи, када је реч о сопственој позицији у којој се тренутно налазимо.

Немамо ми данас Косово онако како би желели да га имамо, али са друге стране нисмо га ни изгубили онако како би то други желели, и не помажу ту апсолутно никакве политичке пароле, јер 20 година уназад Србија нема овлашћења, већ дужи временски период Србија нема потпуна овлашћења на простору КиМ. Колико ћемо да добијемо из свега овога, из читавог процеса, опет зависи од нас самих, од наше спремности да прихватимо грешке које су почињене тамо и онда и где су почињене. Тако је последњих 20 година. Чудно је да се о томе ћутало, чудно је да се о томе лагало, али једно је чињенично, ви сте први председник Србије и ово је прва Влада Републике Србије која излази пред парламент, пред јавност, пред грађане и отворено о овоме говори.

Преко стотину држава је признало једнострану независност КиМ. Лица са наших потерница су политички лидери са којима ви, нажалост, данас морате да преговарате и да разговарате. Зашто се о томе ћутало? Зашто се о томе лагало? То су питања на која одговор треба да дају они који су данас побегли из скупштинске сале. Побегли су из скупштинске сале јер су немоћни, јер су анемични, јер немају спремност, способност и храбрости да воде једну аргументовану, демократску расправу, демократско сучељавање мишљења и да, коначно, кажу – који је то други пут, која је то алтернатива којом Србија треба да иде по питању Косова и Метохије? Постоје још бројна питања на која треба да одговоре, па их питамо зашто су крили граничне прелазе, зашто су мењали Резолуцију у авиону? Зашто су питање Косова и Метохије из Њујорка пребацили у Брисел? Зашто су помогли Косову, тако што су погрешна питања поставили пред Међународним судом правде? Али, да не кукамо ми превише, кукавице су побегле.

Оно што је чињенично и што је евидентно, ми ћемо морати да се са страшним и непријатним истинама суочимо сами. И, баш као што ћемо морати да урадимо све да људи, председник Вучић, пре свега, легитимно изабран председник, из читавог овог процеса буде сачуван и изађе достојанствено, непоражено, неповређено, у томе имате пуну подршку посланичке групе СПС.

Оно што је за нас најважније, без Србије данас нема решења питања Косова и Метохије. Оно што је најважније, ми смо део компромиса и ми данас имамо коначно право да нешто тражимо, а не само да гледамо како се од Србије нешто отима. Да би дошли до тога, било је потребно пуно времена, пуно посвећености, снаге и енергије, а чини ми се, нажалост, да ће бити потребно још много времена да би дошли до оних бенефита које сви очекујемо и при томе опет треба да будемо реални сами према себи и према сопственим очекивањима, јер сматрамо да истина мора да буде основ за изналажење сваког будућег компромисног и правичног решења када је реч о питању Косова и Метохије.

Не смемо да станемо. Морамо да наставимо, да пружимо пуну подршку вама, да пружимо пуну подршку Влади Републике Србије у одбрани националних и државних интереса и заштити Срба на простору Косова и Метохије.  Могућ је дијалог, наравно, уколико укину таксе, могућ је и компромис, могућ је и разговор са Албанцима, уколико ми на томе инсистирамо и уколико инсистирамо на прави начин да бранимо и штитимо наше националне и джавне интересе.

Поштовани председниче, има један цитат који морам да искористим, а тиче се нечега што је усвојено, управо у Народној скупштини Републике Србије. Каже следеће – „Косово и Метохија не може добити независни статус, ни статус републике, него аутономије по највишим међународним стандардима у оквиру Републике Србије, Југославија. Не прихватамо ни једну меру којом би се мењао територијални интегритет и суверенитет и покушало извести отцепљење Косова и Метохије.“ Ово је садржај документа који је усвојен у Народној скупштини Републике Србије 1999. године. Данас, потпуно сам убеђен, највећи број посланичких група би овај документ потписао и ставио потпис на ово, али да ли би овим решили питање Косова и Метохије? Не би, сигурно.

Господине председниче, говорили сте отворено, искрено, одговорно и озбиљно као и увек до сада. Мислим да сте на неки начин ставили тачку и на оне медијске спекулације које се тичу разговора који су вођени на Сабору Српске православне цркве.

Потпуно је логично да нисте говорили о тактици и о наредним корацима. О томе сте говорили у начелу, али нелогично би било да данас говорите о томе веома конкретно.  Својим излагањем сте још једном потврдили да и Ви и Влада Републике Србије не води политику под маскама. Не једна прича у Вашингтону, једна прича у Москви, трећа у Берлину, једна у Србији пред грађанима Србије, него увек исто и онда када је тешко изаћи пред грађане и саопштити оно што је истина и оно што је реалност, и то је показатељ да ова Влада и ви као председник, али ова Влада, пре свега, није ни проруска, ни проевропска, ни проамеричка, већ просрпска и да се бори на прави начин за одбрану националних и државних интереса.

Грађани од нас очекују одговоран и озбиљан однос када је реч о расправи по питању Косова и Метохије, када је реч о дијалогу који данас водимо у Скупштини. Оно што желим да кажем, што сматрам да је јако важно, то је велика победа четири кандидата за градоначелнике на простору севера Косова и Метохије, јер они су на овај начин показали јединство и снагу нашег народа на овом простору. Они су показали спремност и храброст да се боре за будућност да опстану на овим просторима, јер није политичка флоскула када кажем да је ово била борба за опстанак на овим просторима, али оно што је најважније, показали су да не може нико да подели српски народ и не може нико да заплаши, да застраши српски народ. Председниче, за мене је потпуно незамисливо да постоји Србин који ће да позива на бојкот ових избора, као што ми је незамисливо да данас у парламенту нема посланика који долазе управо са простора Косова и Метохије. Па, за шта су они добили легитимитет? Кога то они штите и бране? Грађани од нас по овом питању очекују одговоран и озбиљан однос. Ваљда је обавеза свих нас да штитимо интересе Србије? Наравно да о важним питањима нећемо разговарати под шатором као племенски савез. Наравно да ћемо о томе говорити у Скупштини као озбиљно и уређено демократско друштво, а они у шатору породицама нека објасне зашто нису гласали за „Тијанин закон“, нека објасне како ће у шаторима помоћи српском народу на простору Косова и Метохије. Ја верујем да они и данас имају важнија посла. Ја верујем да је за њих далеко важнија блокада саобраћајница у Београду и да сматрају да ће тиме далеко више помоћи српском народу на простору Косова и Метохије, него тиме што ће доћи овде и отворено водити дијалог. Верујем да имају важнија посла, као што су имали важнија посла на дан једностраног проглашења независности Косова и Метохије. Где је тада био председник Републике Србије? Имао је важнија посла у Румунији. Где је тада био онај остатак владајуће коалиције, они салонски политичари који су седели у кабинетима и писали саопштења за јавност и тако храбро и достојанствено бранили и штитили националне и државне интересе на простору Косова и Метохије.

Албански сепаратисти, ма колико они политички понекад направили да се наводно сукобљавају или сучељавају или мисле различито, по питању независности Косова и Метохије сви мисле исто. Овде је суштинско питање да ли ми у Србији сви мислимо исто. Нажалост, не. Један део политичких опција на политичкој сцени Србије сматра да је ово неповратан процес, и за један део политичких опција на политичкој сцени Србије заправо једнострано проглашење независности Косова и Метохије је прихватљиво, али јасан је став вас као председника, јасан је став Владе Републике Србије да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Зато, када водимо овакве дијалоге, мислим да је јако важно да покушамо да изградимо што шири степен консензуса и јединства, јер сматрам да је Србија јака онолико колико је јединствена.

Нама је потребна стабилност и никакви ту протести, никакви бојкоти, никакво тужакање државе пред међународним организацијама неће помоћи. Напротив, они само могу да штете интересима Србије, и штете интересима Србије, јер много је политичких странака на политичкој сцени Србије, али увек треба имати на уму да је једна Србија.

Оно што се данас дешава на простору Косова и Метохије, рећи ћу вокабуларом који ми не приличи, не користим га, али врхунац политичког лудила, ја мислим да то више апсолутно нико не разуме, је оно што чине и раде тзв. приштинске власти, али сте навели разлоге за то и у потпуности се слажем. Први разлог, страх од политичког пораза и краха на сваком кораку, а други разлог – специјални суд за ОВК. Рама и Тачи отворено говоре о идеји велике Албаније. Замислите да сте ви и председник Републике Српске били организатори једног оваквог скупа и да сте на том скупу говорили на један сличан или идентичан начин о Србији? Какве би пацке добила Србија? Докле више двоструких стандарда и двоструких аршина? Изгледа да принципи непроменљивости граница важе само када неко треба да укори и да казни Србију. Ово је велики шамар ЕУ, али то је на ЕУ. Европска унија све време говори да будемо мирни и конструктивни и ми се понашамо тако. Као државно руководство ви се понашате на један миран и конструктиван начин, али ово је велики шамар ЕУ и није први. Први је био неимплементација Бриселског споразума, свега онога што је договорено кроз бриселски дијалог, јер цео бриселски процес, целокупан бриселски дијалог је вођен управо под покровитељством Брисела. Неимплементација је шамар и нарушавање кредибилитета Бриселу. Резолуција коју су усвојили нема апсолутно никаквог ефекта. О каквом геноциду ми говоримо? Повод за бомбардовање је била лажна оптужба за геноцид и то је врхунац притиска који је вршен на Србију деведесетих година. Ниједна хашка оптужница, ни у једној својој реченици не констатује да је направљен геноцид, да је почињен геноцид у Рачку. Крвници данас желе да суде. Терористи који су протерали један народ, наш народ, са простора Косова и Метохије данас желе нашу државу да прогласе геноцидном, а етничко чишћење је спроведено и геноцид над Србима. Протерано је 230 хиљада Срба са простора Косова и Метохије. Године 1991. је 40 хиљада Срба живело у Приштини. Колико данас, господине Ђурићу? Стотинак. У Призрену, где је рођен Ивица Дачић, министар спољних послова, је живело око 10 хиљада Срба. Колико данас живи? Десетак, а можда ни толико. Ко је и над ким починио етничко чишћење, геноцид?  Једнострано проглашење независности Косова и Метохије је наставак бомбардовања НАТО над Србијом и наставак агресије и притиска који се спроводи над Србијом.

Што се вас тиче, господине председниче, веома је важно да показујете спремност заједно са Владом Републике Србије, да изађете пред парламент, пред грађане и да одговарате на она тешка и она најтежа питања. Веома је важно да имате миран и конструктиван приступ, као и до сада, да имате јасан став да дијалог нема алтернативу, али дијалог уколико укинете таксе. Дакле, ми разговарамо, не сукобљавамо се. Разговарамо да би имали будућност. Не можемо ми да забијамо главу у песак више и да чекамо да време пролази, јер што време буде пролазило ово питање ће постајати све теже и ми на крају не би имали о чему да разговарамо. Бриселски дијалог, све док смо за столом где се говори о националним и државним интересима Србије, ми смо у прилици да нешто кажемо. Када нас нема за тим столом, а говори се о националним и државним интересима Србије, онда се одлуке доносе без нас и нема ту више скривања иза политичких парола.

Не очекујем ја, господине Вучићу, да нама аплаудирају ни Бошко Обрадовић, ни читава та дружина те племенске вође. То не очекујем и то ме не интересује, али је важна ваша спремност и храброст, вас и Владе Републике Србије да дате одговоре на кључна питања, да решите питање Косова и Метохије, да то пре свега, препознају генерације које долазе, јер немамо ту одговорност да ово питање остављамо генерацијама које долазе.

Господине Вучићу, и ви и Влада имате пуну подршку посланичке групе СПС. Сматрамо да на најбољи начин штитите државне и националне интересе Републике Србије и сматрамо да на најбољи начин штитите наш народ на простору Косова и Метохије

The post Ђорђе Милићевић на Двадесет другој Посебној седници Народне скупштине о Извештају о Косову и Метохији appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »