Дачић: Чврсто смо решени да заштитимо народ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је министрима спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана на састанку у Братислави пренео да је Србија забринута због ситуације на КиМ и чврсто решена да заштити свој народ.

Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

Дачић је рекао да је упад приштинских снага на север КиМ био једна од главних тема на састанку у Братислави.

Већина учесника скупа изразила је велику забринутост, укључујући директорку за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ангелину Ајнхорст, истакао је министар.

„Она (Ајнхорстова) је и сама рекла да ју је председник Вучић данас звао са жељом да она то пренесе свим осталим факторима, а пошто је она посредник у дијалогу, било је врло битно да се зна да је Србија чврсто решена да заштити свој народ на КиМ“, казао је Дачић.

Он је додао да је на састанку пренео речи председника Србије Александра Вучића и оно што је једногласно подржано у Скупштини Србије и што је став Владе Србије — да Србија неће дозволити малтретирање и напад на свој народ који живи на КиМ. Шеф српске дипломатије оценио је да нас такви инциденти, као што је упад РОСУ на север КиМ, удаљавају од суштине дијалога.

„Пренео сам нашу забринутост, наше огорчење и нашу чврсту решеност да пошаљемо јасну поруку ЕУ и западним партнерима да морају да предузму све мере да се косовске снаге безбедности што пре повуку са севера Косова“, нагласио је министар.

„Србија жели дијалог. Ми желимо да тај дијалог послужи да нађемо компромисна решења и да учинимо нешто што је добро за наше народа у региону, али шест година је прошло од Бриселског споразума, који је проглашаван у то време историјским споразумом, а ми стално имамо, један за другим, неке нове инциденте“, констатовао је Дачић.

Ти инциденти, како је истакао, покривају трагове неспровођења Бриселског споразума, као што су његова имплементација у случају формирања Заједнице српских општина и договор на који начин косовске безбедносне снага могу да долазе на север КиМ.

Дачић је нагласио да приштинске снаге могу да долазе на север КиМ уз обавештење Кфора и локалних градоначелника из редова Срба.

„Веома смо забринути због овога што се дешава на КиМ и пренели смо ту своју забринутост и решеност да ћемо заштити свој народ ако то буде потребно“, поручио је Дачић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »