Због погоршања односа са Русијом, Украјина трпи значајне економске губитке

Украјина, због погоршања односа са Русијом, трпи значајне економске губитке. То је изјавио бивши министар за транспорт и комуникације Украјине Јевгениј Червоненко на ТВ каналу «112 Украјина».

Застава Украјине (фото Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, Украјина је могла имати огроман профит ако би возови из Кине у Европу прошли кроз њену територију, међутим Белорусија је убрала сав профит од сукоба са Русијом.

Он је подсетио на то да је Украјина била спремна да покрене први воз из Европе у Кину 2014. године, али то се није догодило због државног удара.

«Требало је кроз Украјину прође контејнерски воз од Словачке до Кине. Већ је био напуњен од стране Словачке. Дана 7. марта 2014. године, председник Јанукович  је требао да му(возу) маше марамом у Кијеву, али је дошло до револуције. Данас, према нашим сазнањима, 75 возова из Кине седмично пролази кроз Белорусију“, рекао је Червоненко.

Осим тога, бивши министар је нагласио да су европски бизнисмени у  личним разговорима често изненађени деловањем украјинских власти, и не разумеју зашто Кијев губи огроман профит.

«Позвао ме је један познати бизнисмен из Париза и каже: «Жења, реци ми, ви нисте у пријатељским односима са логиком? » објаснивши му да ако би „занемарили сукобе са Русијом и направили обострано користан „Пут свиле“, приходи Украјине би се повећали на 30 милијарди долара,”  објаснио је политичар.

Економски односи између Москве и Кијева погоршали су се 2015. године, када је украјински кабинет министара усвојио резолуцију о укидању зоне слободне трговине у оквиру ЦИС-а и наметнуо ембарго на бројне руске производе. Након тога, листе санкција су неколико пута проширене.

Москва је са своје стране увела и економска ограничења, али је више пута нагласила да ће укинути забрану као одговор на сличне акције Кијева.

Недавно је дошло до пада трговине између земаља: у првом кварталу ове године — за четири одсто годишње. Истовремено, извоз из Русије у Украјину се ипак повећао за пола процента, али је увоз из Украјине пао за више од десет процената.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »