Вучић: Однос Срба и Албанаца мора да буде неупоредиво бољи

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је данашња посебна седница Народне скупштине посвећена Косову и Метохији веома важна јер је могао народу да каже истину и покуша да објасни тренутну ситуацију око КиМ.

Вучић је, у делу седнице у којем су његов извештај коментарисали народни посланици, изражавајући се шаховском терминологијом рекао да је Србија ушла у игру са дамом и топом мање и да мора да се труди да задржи што више фигура и истовремено сакрије своје стварне намере да би могла да се избори.

“Могао сам да изнесем све планове и мапе, али не могу, јер не одлучујемо само ми, него и друга страна, а још више они који подстичу ту другу страну. То је један од разлога зашто такву врсту плана нисте могли данас да чујете, а не зато што озбиљан план за очување наших интереса не постоји“, рекао је Вучић.

Истакао је да однос Срба и Албанаца мора да буде неупоредиво бољи и додао да очекује да ће у септембру бити представљен план који би, како је рекао, био више од регионалне економске зоне, а за који је потребно да имамо добре односе са Албанцима.

Како је рекао, план развоја Србије мора да буде “без кукњаве и жалопојке“ за оним што је пропуштено или због тренутних прилика у региону и Европи и у том контексту је изразио забринутост због најављених квота за челик.

“То може да буде метак у чело за нашу земљу и нашу економију. Зато је идеја да у региону покушамо да направимо најближе економске односе у региону. Надам се да ће то разумети Албанци, али имам бојазан да то никада неће искрено желети до краја, док се не реши статусно питање КиМ“, навео је Вучић.

 

Један је дириговао нападима, али то није био Амфилохије…

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се данас у парламенту, где је у току расправа о Косову и Метохији, на разговор са владикама СПЦ рекавши да је тај разговор био пристојан, међутим, како је приметио, после тога су се у “тајкунским медијима” појавиле информације које нису имале везе са истином.

“Ја ни реч нисам рекао, али су се у Мишковићевим новинама и Шолаковим медијима појавиле информације које немају везе са истином”, рекао је Вучић и одбацио наводе из црногорских медија да се свађао са митрополитом Амфилохијем у вези државног удара.

“Нисам се свађао са Амфилохијем, само сам га подсетио на његове изјаве да му је највећи пријатељ Мило Ђукановић”, рекао је Вучић.

Вучић је испричао да је четири, пет владика водило хајку против њега и да су му као одговор на његову примедбу да не познају резолуцију 1244 одговорили да је поставио лезбејку за премијера.

“Један је дириговао тим нападима, али то није био Амфилохије”, рекао је Вучић. Одговарајући посланику ЛДП Чедомиру Јовановићу који је приметио да је пре седнице Скупштине Србије испред зграде дошло до инцидента, Вучић је рекао да су фашисти покушали да спрече његов улазак и да наравно нису успели у томе.

“Нећу због тога да кукам и да плачем, не пада ми на памет, увек ћу да прођем, а на народу је да оцени зашто се неки нису појавили на седници иако су је тражили, говорили су како ће да ме униште, како ће све да објасне и на крају побегоше са мегдана”, рекао је Вучић.

Вучић је због тога захвалио свим политичким противницима који су ипак дошли на седницу, без обзира на речи које ће, како је рекао, да изговоре.

Говорећи о решавању питања Косова и Метохије, Вучић је казао да је размишљао да ли је погрешио што се није понашао као Албанци и настојао да их “лудачким” потезима доведе пред свршен чин.

“Дошао сам до закључка да је могуће да сам погрешио, да је то можда Србија требало да ради. Сарадници су ми рекли да сам сачувао мир. Могуће је да је и то истина. Трудио сам се да се понашам озбиљно и одговорно”, рекао је Вучић.

Пренео је информацију са састанка Ане Брнабић и Жан Клод Јункера на којем му је премијерка казала о проблемима са Приштином, а он је прекинуо уз констатацију да је “проблем што је Вучић одговоран, а ови доле неодговорни”.

Оценио је да је Србија, јер се одговорно понашала, добила поштовање и углед и да он не мисли да се понаша “као лудак” и да тако и не уме.

“Не могу да смислим шта они могу да смисле”, рекао је председник и додао да је понашање Приштине све супротно од оног за шта се наша земља бори.

Поновио је да је наш највећи интерес мир и боља економија и да Србија мора да поведе рачуна о свим Србима где год они да живе.

Србија се, додаје, суочава са разним стварима од тога да је признавање независности Приштине компромис, а да Србија не зна шта ће да добије, до тога да се ништа не решава.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »