Вучић: Европски пут је важан за нашу земљу

Србија није у улози магарца и да се он, Вучић, не заклиње у европски пут, већ у Србију, а да сматра да је европски пут важан за нашу земљу.

“Та заклињања у европски пут никада нисте чули. Никада нисам ниједног европског званичника нити било кога из Брисела замолио за отварање поглавља, а камоли шта друго”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је веома важно да будемо на европском путу из различитих разлога, те да је важно да људи у Србији то разумеју, јер је то питање не емотивног, већ рационалног, одговорног и озбиљног приступа.

 

Приштина припремила оптужницу против Диковића, познат одговор Београда

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је, према подацима обавештајних органа, Тужилаштво у Приштини припремило оптужницу против генерала Љубише Диковића, којом га терети за ратне злочине на КиМ.

Нема, додао је, сазнања да је таква оптужница покренута и против генерала Божидара Делића.

“За Делића нисмо добили такву информацију. За сваког генерала за којег из Приштине мисле да треба да га гоне, знате какви ће бити поступци наших органа. Не верујем да би председница Владе Србије ишла против овакве политичке воље и доносила другачију одлуку“, рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање лидера радикала Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, којима је већ судио Хашки трибунал, рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет са њим.

“Мислим да су то тражили косовски специјални тужиоци са жељом да поново подигну оптужницу против њега, али и осталих генерала“, рекао је Вучић.

Председник је навео да српски обавештајни подаци говоре да је Специјално тужилаштво из Приштине припремило оптужницу против генерала Диковића, којег је он, подсетио је Вучић, недавно одликовао Сретењским орденом.

 

Захвалност Русији, Кини, Индији… на подршци Србији

Председник Александар Вучић рекао је вечерас да су западне силе које су признале једнострано проглашену независност Косова одлучне да по сваку цену „истерају независност до краја“, али и захвалио оним државама које то нису учиниле, посебно Русији и Кини.

Вучић је на посебној седници Скупштине Србије истакао да Србија има пријатеље и међу онима који су признали Косово и међу онима који нису, као и да сви они имају своје интересе.

Истакао је, међутим, да је захвалан Руској Федерацији, а посебно председнику Владимиру Путину, јер је он више пута помогао Србији да се не усвоје резолуције и други акти против интереса Србије, као и у разговорима о непризнавању КиМ.

Вучић је изразио захвалност и Кини и њеном председнику Си Ђинпингу на подршци Србији, као и Индији, свим азијским и бројним афричким и латиноамеричким земљама, земљама Океаније које нису признале независност.

Говорећи о региону, Вучић је рекао да је на самиту у Берлину био изненађен испадом БиХ, да је Црна Гора била коректна.

Вучић је истакао и да ће Србија морати да ради на поправљању односа са Северном Македонијом и Хрватском, са којом то иде тешко.

 

Угљанин нема никакав капацитет, нити Љајићеву подршку

Председник СДА Санџака и Сива еминенција Бошњачког националног већа Сулејман Угљанин нема никакав капацитет у Санџаку, а уколико би поредак Србије био угрожен у тој или некој другој регији Србије, надлежни органи би то решили без икаквих проблема, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић у Народној скупштини.

Вучић је то рекао одговарајући на Шешељеву тврдњу, изречену на посебној седници парламента посвећеној КиМ, да Угљанин тражи специјални статус Санџака и да га у Бошњачком националном већу подржава Расим Љајић.

Вучић је рекао да се Љајић није сагласио са Угљанином и да се одмах јавно супротставио Угљаниновој идеји о статусу Санџака која, како је истакао, највише штети бошњачком народу.

“Знам колико Бошњаци желе мир и очување добрих односа и молим Бошњаке у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Новој Вароши да не наседају на трикове оних који више ништа не представљају“, навео је Вучић и додао да Угљанин својим изјавама наноси штету и бошњачком народу у БиХ.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »