Стратешко питање

Ево једно питање, уз јутарњу кафицу, на терасицу: да дође до рата између Русије и НАТО – а, на чијој би страни био народ у Црној Гори. Да ли за Русију, или ДПС.

Није нимало наивно питање. На први поглед дјелује збуњујуће, али, позабавите се мало са њим. Право рећи, у први мах и мене је питање збунило. Али, чим сам га написао, осјетио сам да је одлично питање.
Поставите и ви себи ово питање, па ћете видјети на чему сте, и да је питање на мјесту. Док га читате, помјерите се са мјеста. Ако вам је лакше, поклањам вам ауторство. Не, нема проблема, слободно кажите да сте ви ово мене питали. Сад, узмите и цигарету. Може и једна шљива.

Ако пропадне план о војном аеродрому Поникве код Ужица, натовци ће правити војни аеродром на Сињавини. Фантастична база за полијетање ка Русији. Воља ти море, воља ти планина, па бирај.

Грково је створено за аеродромску писту. Није подеситије мјесто мајка природа рађала од Гркова. Какав Авијано, и жабокречина жабарска. Грково је фантазија. Арија, разријеђен ваздух, трипут керозин спорије сагоријева.

Послије Курска, нема љепоте за тенковске вјежбе као што су Студенца. Онда, заватна Провалија. Провалија вапи да буде огромна смећара. Провалија није ни вртача, ни кланац: њу је бог шести дан ућертио за нешто страшно, и тек сада видимо да је богомдана за свеколики западни отпад. Једино гудуре Провалије могу укротити радиоактивни отпад.

Рачунати и на још штошта, и још какве бенефите. Велим, ако се натовска солдатеска навади на грушавину, бог ће нас виђети. Слутим, да црнчуга може из душка попити калицу грушавине. Само се причувати педера, док не ојесени. Онда, благо мени, сјављуј.

Сјевер мора свим средствима да заустави пљачкаше са Југа. Другим ријечима, да Брђани ишћерају из шума и потока Црногорце. Шта ће Сјеверњацима уопште ти Црногорци. У Брдима су вазда живјели Срби. Није Црногораца било ни на Мојковцу ’16. На Мојковцу су бој били Брђани, на челу са витезом Меденицом. Милош Меденица је потоњи косовски витез. Још на Ловћену ’16. Црногорци су издали Косово.

Поврх свега, хтјели би српске лидере да утамниче. Да, мало, попуше, марихуану. Боље и марихуану, но брђански дивљан.

Да ли, уопште, можете замислити Брђанску академију наука и умјетности. Кад би осванула, парирала би и Српској академији. Боље је да вам не помињемо ниједног академика из Брда. Ни пјесника. Ни научника. Да поменемо само једно име – смрзли би се. Од онога који је наставио стопама Оца поезије, па до најурбанијег српског пјесника. О историји да не зборимо. О коријенима азбуке, и колијевкама двије династије, само оволишно.

Да се вратим наслову. Ко не види да се ова земља распада, тај је будала. Не би онај тип са Приморја реаговао у вези бомбардовања Сињавине, па таман да га објесиш на чемпрес. (Нећемо објашњавати, може ли се објесити на чемпресу. Изгребеш се, и прође те).

Више би Бока вољела самосталност, него Каталонија. Руку на срце, Боки и приличи да су самостални. Дабогда добили и епископију. Превлака је најстарија српска столица. Приморци кажу: оно што је преко Брајића, нека тамо и остане. Онда, и Сјевер да окрене леђа Југу.

Зашто Брда не покрену питање одвајања од Црне Горе. Свеједно, Брда су колико јуче ушла у состав Црне Горе. Како је била лијепа, и здрава граница Старе Ерцеговине. Од Житоислића до Милешеве – Богородичин ђердан: Житомислић, Тврдош, Дуљево, Косијерево, Свети Василије у Нишићу, Јован До, Острог, Ћелија Пиперска, Морача, Добриловина, Мајсторовина, Петар и Павле у Бијелом Пољу, Подврх, Ђурђеви Ступови, Света Тројица у Пљевљима, па Милешева. Поплочани Савин пут. Па међа Вука Манитога.

Ми смо, Брђани – Староерцеговци – још ми у ушима одзвањају ријечи Новака Милошева из Полијетаваца. А, Новак је знао све од Кулинове повеље до Зетске бановине. Сјеверњаци су свето братство.

Да не бијаше старца Милије Вуковића, не би било ни Бана Страхињића. Да не бијаше старца Милије, не би било ни Вуковог Матије. Ђилас је, по природи ствари, морао бити Брђанин.

Брда имају и два Јеванђеља: Мирослављево, и Дивошево. То је могла преписати само провидна рука из Брда.

Бећир Вуковић/ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »