СПО предлаже гласање за неповерење влади Себастијана Курца

Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) поднеће данас у парламенту сопствени захтев за изгласавање неповерења прелазној влади аустријског канцелара Себастијана Курца, најавила је лидерка те странке Памела Ренди Вагнер. Лидер десничарске Слободарске партије Аустрије Норберт Хофер најавио је да ће ФПО гласати за неповерење влади.

Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Памела Ренди Вагнер синоћ је саопштила да је Председништво СПО одлучило да посланичком клубу странке саветује да данас поднесе захтев за изгласавање неповерења целој влади.

Наиме, листа Јецт најавила је раније да ће поднети захтев за изгласавање неповерења само канцелару Курцу, не целој новој влади у коју су, након изласка Слободарске партије (ФПО) услед скандала око њеног лидера Хајнц Кристијана Штрахеа, ушли експерти.

«Разматрали смо актуелну ситуацију у Председништву СПО три сата и дошли смо до закључка да дамо препоруку нашем посланичком клубу да поднесе захтев за неповерење влади. Тај захтев обухвата целу владу, а тако и нове министре. Курц последњих десет дана кризе није искористио да створи стабилност, добије већину за свој предлог нове владе, већ је парламент ставио пред свршен чин», мишљења је Ренди Вагнерова.

Према њеним речима, ако предлог буде изгласан, неопходно је брзо наћи независну личност која би «вратила мир у земљу».

Лидер десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Норберт Хофер најавио је да ће посланичка група те странке у парламенту подржати захтев СПО за изгласавање неповерења влади канцелара Себастијана Курца.

Хофер је казао да ће коначну одлуку донети клуб посланика ФПО, али да полази од тога да ће подржати захтев СПО, са којом су у току неформални разговори.

Да Курц већ рачуна да ће до тога доћи јасно је из његове поруке захвалности бирачима на убедљивој победи ОВП на изборима за Европски парламент, рекавши да ће странка «стајати усправно у свакој ситуацији» и да ће се борити.

Иначе председник Аустрије Александер ван дер Белен изјаснио се против «рушења» прелазне владе и он је приликом полагања заклетве нових министара апеловао на политичаре да не размишљају партијско-политички, већ државнотворно до превремених избора.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »